Calendar ortodox 14 ianuarie 2024. Sfânta Cuvioasă Nina, ocrotitoarea femeilor necăjite. Rugăciunea care îţi luminează mintea şi îţi arată calea pe care s-o apuci

În a 14-a zi a lunii ianuarie, Biserica Ortodoxă a prăznuieşte pe Sfânta Cuvioasă Nina, ocrotitoarea femeilor necăjite. Orice necaz ai avea, roagă-te Cuvioasei în această zi, iar ea îţi va lumina mintea şi îţi va arăta calea pe care să o apuci.

13 ian. 2024, 14:42
Calendar ortodox 14 ianuarie 2024. Sfânta Cuvioasă Nina, ocrotitoarea femeilor necăjite. Rugăciunea care îţi luminează mintea şi îţi arată calea pe care s-o apuci

Sărbători religioase 14 ianuarie 2024

Ortodoxe: Sfânta Cuvioasă Nina

Greco-catolice: Sf. cuv. m. din Sinai și Rait

Romano-catolice: Ss. Felix de Nola, pr. m.; Ioan-Anton Farina, ep.

Calendar ortodox 14 ianuarie 2024. Cine a fost Sfânta Nina

Sfânta Nina s-a născut în jurul anului 290, în Capadocia, potrivit crestinortodox.ro. Când a împlinit 12 ani, părinţii ei au decis să-şi închine viaţa lui Hristos, iar pe micuţă au dat-o în grija unei stareţe. Tatăl ei a luat drumul pustietăţii, iar mama ei a început să se dedice îngrijirii oamenilor sărmani şi celor suferinzi.

În anul 315, Nina ajunge în Mtskheta, locul în care s-ar fi aflat „Cămașa lui Hristos“. Fata a început să se roage Fecioarei Născătoare de Dumnezeu să o învrednicească să se închine sfântului veșmânt. În urma acestor rugăciuni, Maica Domnului i s-a arătat în vis, i-a pus în mână o cruce pentru a o apăra de vrășmași și i-a poruncit să meargă în Georgia să predice Evanghelia și să găsească sfânta cămașă.

Citeste si Cât de puternică este, de fapt, rugăciunea! Vlad Ciurea explică ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne rugăm: „Este benefică pentru organism”

Când s-a trezit, Nina a constatat că respectiva cruce chiar se afla în mâinile ei. Cu ajutorul acesteia, Sfânta Nina a predicat Evanghelia. Această cruce se află în prezent în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Sion.

Sfânta Nina a trecut la cele veșnice pe data de 14 ianuarie 338 şi îşi doarme somnul de veci la Mănăstirea Bodbe din Kakheti.

Calendar ortodox 14 ianuarie 2024. Minunile Sfintei Cuvioase Nina

Sfânta Nina a săvârșit nenumărate minuni în timpul vieţii, dar a continuat să o facă şi după trecerea la cele veşnice: a convertit la creștinism pe conducătorul sinagogii din Abiatar, a scos demonii din soția împăratului Miran, i-a redat vederea împăratului Mirian. Această din urmă minune l-a făcut pe împăratul Mirian să creadă în puterea lui Hristos şi, astfel, să renunțe la a se mai închina la idoli.

Calendar ortodox 14 ianuarie 2024. Rugăciune către Sfânta Nina

O, atotlăudată și preaminunată Nina, cea întocmai cu Apostolii, mare podoabă a Bisericii dreptmăritoare și laudă cinstită a poporului ivirean, cea care întreaga țară georgiană cu învățătura dumnezeiască a Evangheliei ai luminat; cu faptele apostolești ai învins vrăjmașul mântuirii noastre, cu munca și rugăciunile ai sădit aici grădina lui Hristos, care a dat roade multe.

Citeste si EXCLUSIV Leon Dănăilă: „Rugăciunea este foarte importantă, au existat vindecări datorită rugăciunii. Dacă te rogi pentru avere şi bogăţii, nu obţii nimic”

Prăznuind sfântă amintirea ta, ne înfățișăm cinstitului tău chip și cu evlavie sărutăm atotlăudatul dar dat ție de Maica Domnului – Crucea de minuni făcătoare, pe care ai înfășurat-o cu părul tău prețios, și te rugăm cu umilință ca pe o veșnică ocrotitoare a noastră: de toate relele și scârbele păzește-ne, pe dușmanii Bisericii Sfinte a lui Hristos și pe potrivnicii evlaviei înțelepțește-i, turma ta ocrotește-o și roagă-L pe Atotbunul Dumnezeu și Mântuitorul nostru, în fața Căruia te afli, pace țării noastre să dăruiască, oamenilor viață îndelungată și spor în tot lucrul bun și mijlocește pentru noi să ne primească în Împărăția Sa cerească, unde toți sfinții laudă Preasfânt numele Lui, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.