Calendar ortodox 14 mai 2025. Conform sinaxarului, în fiecare an, la data de 14 mai, Biserica îi cinstește pe Sfântul Mucenic Isidor și Sfântul Sfinţit Mucenic Terapont.
Sărbători religioase 14 mai 2025:
Ortodoxe
Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfinţit Mc. Terapont, episcopul Ciprului
Greco-catolice
Sf. m. Isidor din Chios
Romano-catolice
Sf. Matia, ap.
Calendar ortodox 14 mai 2025. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 14 mai.
Sfântul Isidor a trăit în timpul împăratului Deciu (249-251). Era din Alexandria şi „pentru vitejia sa, s-a scris în oaste şi s-a rânduit în ceata lui Numerian”. (Vieţile Sfinţilor)
În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, care se îndreptau mai ales asupra soldaţilor care credeau în Hristos, Sfântul Isidor a fost pârât că este creştin.
Adus în faţa comandantului, acesta i-a cerut ca măcar o dată să jertfească zeilor potrivit legii împărăteşti şi după aceea putea să facă ce voia. Sfântul i-a răspuns superiorului său: „Nu mă vei putea amăgi pe mine cu meşteşugul tău, pentru că cel ce s-a lepădat odată de Domnul său, mai poate să se numească credincios? Adică, dacă cineva este necredincios în puţin, apoi este necredincios şi în mult”. (Vieţile Sfinţilor)
Pentru mărturisirea sa neîncetată a numelui lui Hristos, Sfântului Isidor i-a fost tăiată limba şi apoi i-a fost tăiat capul.
La 14 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi:
Sfântul Mucenic Terapont;
Sfântul Mucenic Alexandru din Conducheli;
Sfinţii Mucenici Alexandru, Varvar şi Acolut;
Sfântul Leontie, patriarhul Ierusalimului;
Sfântul Mucenic Marcu Criteanul;
Sfântul Mucenic Ioan Bulgarul.
„Preasfântă Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, Ești Casa pe care Înţelepciunea lui Dumnezeu Sieşi Şi-a zidit-o. Ești dătătoarea darurilor duhovniceşti. Ceea ce de la cele lumeşti la cele mai presus de lume mintea noastră o înalţi. Și pe toţi la cunoştinţa Adevărului îi ridici!
Cele mai puternice rugaciuni pentru examene. Pot fi rostite si de catre copii, si de catre parinti
Primeşte puţina rugăciune a nevrednicului robului tău. Care cu credinţă şi smerenie mă închin în faţa Preacinstitei Tale icoane. Și cu umilinţă te rog. Dăruieşte bună sporire minţii mele. Luminează-mă cu lumina cunoştinţelor. Întăreşte-mi memoria. Dă-mi priceperea cuvenită. Și pune în gura mea cuvânt spre răspuns bun. Ca înstrăinat fiind de deşertăciunea pământească şi slava deşartă să mă înalţ cu mintea şi cu inima spre cele nepieritoare şi veşnice. Amin!”