Calendar ortodox 15 ianuarie 2023. Sfântul Pavel Tebeul, făcător de minuni. Rugăciune grabnic ajutătoare pentru vindecare de orice boală

În această zi este prăznuit Sfântul Pavel Tebeul, făcător de minuni şi mare vindecător. Dacă suferi de vreo boală gravă sau cei dragi ţie trec print-un astfel de necaz, roagă-te cu credinţă Sfântului Pavel Tebeul.

14 ian. 2023, 23:23
Calendar ortodox 15 ianuarie 2023. Sfântul Pavel Tebeul, făcător de minuni. Rugăciune grabnic ajutătoare pentru vindecare de orice boală
Sfântul Pavel Tebeul

Sărbători religioase 15 ianuarie 2023

Ortodoxe: Sfântul Pavel Tebeul

Greco-catolice: Sf. cuv. Pavel din Teba; Sf. cuv. Ioan Colibașul

Romano-catolice: Ss. Arnold Janssen, pr.; Arsenie, pustnic

Calendar ortodox 15 ianuarie 2023. Cine a fost Sfântul Pavel Tebeul

Sfântul Pavel Tebeul, considerat primul pustinic al ortodoxiei, a trăit în secolul al III-lea, scrie crestinortodox.ro. Dumnezeu îi descoperă Sfântului Antonie, după cinci ani petrecuţi în rugăciune în pustie, că în acest loc se află o persoană mai desăvârșită decât el.

Citeste si Preot din Sibiu, suspendat pentru că le-a cerut enoriașilor bani pentru a plăti facturile: „Să aveți grijă ce votați și pe cine votați”

Din dialogul cu Pavel aflăm că ajunge în pustie pentru a scăpa de mânia cumnatului său. Acesta voia să-l denunțe împăratului Deciu că este creștin, ar fi fost ucis şi, astfel, cumnatul ar fi moştenit toată averea familiei.

Timp de 70 de ani, Sfântul Pavel Tebeul a primit, în pustie, jumătate de pâine adusă de un corb. În ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul îi aduce o pâine întreagă. Luând sfinții acea pâine, se invitau unul pe altul ca s-o binecuvânteze și s-o rupă. Fericitul Pavel a apucat pâinea de o parte, iar cealaltă parte a pus-o în mâinile părintelui Antonie și îndată pâinea s-a frânt singură de la mijloc și fiecare și-a luat câte o bucată.

Sfântul Pavel Tebeul a trecut la cele veşnice la vârsta de 115 ani. Atunci, Sfântul Antonie s-a întors la mănăstirea sa, luând cu sine haina Sfântului Pavel care era împletită cu frunze de finic. Atât de mult cinstea acea haina, încât numai de două ori pe an se îmbrăca cu ea: la praznicul Sfintelor Paști și în ziua Cincizecimii.

Moaștele Sfântului Pavel Tebeul au fost aduse într-o mănăstire din Constantinopol, apoi, în anul 1240, acestea au fost mutate într-o biserică din Veneția. Astăzi, capul Sfântului Pavel Tebeul se află la Roma.

Calendar ortodox 15 ianuarie 2023. Rugăciune către Sfântul Pavel Tebeul

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Pavel. Și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui ce ți-a dat ție putere, slavă Celui ce te-a încununat pe tine, slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Citeste si Mitropolitul Irineu al Olteniei îi blestemă pe preoții care frecventează un lăcaș de cult: ”Nimeni să nu mai coboare la această biserică”