Mitropolitul Irineu al Olteniei îi blestemă pe preoții care frecventează un lăcaș de cult: ”Nimeni să nu mai coboare la această biserică”

IPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, a semnat marți un ”document de legământ cu blestem” prin care le interzice călugărilor de la Mănăstirea Frăsinei să mai coboare la biserica din vale.

11 ian. 2023, 09:07
Mitropolitul Irineu al Olteniei îi blestemă pe preoții care frecventează un lăcaș de cult: ”Nimeni să nu mai coboare la această biserică”

Mitropolitul Irineu al Olteniei îi blestemă pe preoții care frecventează un lăcaș de cult. Documentul pe care înaltul ierarh l-a semnat împreună cu Onisifor Petrescu, starețul Mănăstirii Frăsinei, a fost publicat recent pe rețelele de socializare, unde a provocat un val de reacții din partea internauților.

Citește și De ce nu au femeile voie pe Muntele Athos. Care este explicaţia prezenţei unor oseminte de femeie în cimitirul de pe munte

Mitropolitul Irineu al Olteniei îi blestemă pe preoții care frecventează un lăcaș de cult

Potrivit documentului, toți preoții de la Mănăstirea Frăsinei care vor intra în biserica din apropierea așezământului monahal despre care se spune ca ar fi fost construită pe un loc care a fost blestemat de Sfântul Ierarh Calinic, sunt anatemizați.

”Observând cu durere că monahii și clericii au produs mari sminteli, semnalate în decursul timpului (…) hotărâm în numele Sfintei Treimi ca de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vre-o slujbă bisericească”, se afirmă în document.

Cei care ar urma să încalce această hotărâre ar urma ”să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic” și al semnatarilor documentului.

”Nimeni să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi, nici arhiereu și nici altă față ierarhică, indiferent ce rang bisericesc ar avea”, se mai susține în documentul citat.

Astfel, călugării de la Frăsinei nu mai au voie acum să coboare la biserica din vale, ridicată chiar de ei, imediat după Al Doilea Război Mondial, să spovedească credincioasele sau bolnavii, care vin de ani de zile acolo.

Oamenii locului spun că în urmă cu 200 de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a interzis intrarea femeilor în mânăstirea Frăsinei printr-o hotărâre gravată pe o piatră.

Sfântul ar fi luat această hotărâre după ce în timpul unei vizite pe care a efectuat-o la mânăstire, i-ar fi găsit pe călugări petrecând cu femeile din sat. În urma acestui episod, Sfântul Calinic a aşezat piatra de legământ la o distanță de 2 kilometri de mănăstire, unde este astăzi construită o biserică unde li s-a permis accesul femeilor.

Pe piatra de legământ sunt gravate cu litere chirilice atât binecuvântări, pentru cele care vor păstra acest legământ, cât şi blesteme, pentru cele ce vor călca hotărârea sfântului Calinic.

Citește și Scandal de proporții la Mănăstirea Frăsinei după ce călugării nu mai au voie să coboare la biserica de femei. Enoriașele tună și fulgeră: ”Nu ne luați duhovnicii”