CALENDAR ORTODOX 15 IUNIE 2020. Începe Postul Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Rugăciunea care face minuni pentru cei încercaţi de necazuri

CALENDAR ORTODOX 15 IUNIE 2020. Azi începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Există o rugăciune foarte puternică a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care, rostită pe tot parcursul postului, face minuni pentru cei încercaţi de necazuri cumplite. În această zi este prăznuit Sfântul Proroc Amos, unul dintre cei mai mari proroci ai creştinătăţii, care a reuşit să convertească mulţi păgâni la credinţă. 

RomaniaTV.net
14 iun. 2020, 13:47
CALENDAR ORTODOX 15 IUNIE 2020. Începe Postul Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Rugăciunea care face minuni pentru cei încercaţi de necazuri

Sărbători religioase 15 iunie 2020

Ortodoxe: Începutul Postului Sfinților Petru și Pavel; Sfântul Proroc Amos

Greco-catolice: Sfântul preafericit Amos; Sfântul Ieronim. Începe Postul Sf. Petru și Pavel

Romano-catolice: Sfântul profet Amos; Sfântul călugăr Abraham

CALENDAR ORTODOX 15 IUNIE 2020. Cine a fost Sfântul Proroc Amos

Sfântul Proroc Amos s-a născut în satul Tecoa de lângă Betleem și a trăit în secolul al VIII lea i.Hr, potrivit crestinortodox.ro. A păzit turmele de porci ale unui om bogat din Ierusalim, până la alegerea sa ca proroc. Începutul prorocirii lui a fost pe vremea împăratului Iudeei Ozia, cel din Ierusalim, și în vremea împăratului lui Israel Ieroboam, cel din Samaria. Amos l-a certat pe regele Ozia și pe preoții lui păgâni pentru închinarea la idoli și a întors poporul de la închinarea la vițeii de aur.

Îi vestește lui Amaziah, căpetenia preoților păgâni, că asirienii îi vor ucide fiii și pe regele lui Israel, profeți care s-au și întâmplat.

A fost lovit cu toiagul în frunte de fiul preotului idolesc. Își va da duhul în satul Tecoa.

CALENDAR ORTODOX 15 IUNIE 2020. Începe postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Când se pot consuma peşte şi untdelemn 

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe, anul acesta, pe 15 iunie. Acest post este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului, scrie crestinortodox.ro

Acest post nu are o durata fixă, deoarece începutul lui este în funcție de data la care pică Paştele. Postul Sfinţilor Petru şi Pavel începe în lunea după Duminică Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh. 

Pentru a afla durata postului dintr-un an, se folosește următoarea regulă: câte zile sunt de la dată Învierii (inclusiv) din anul respectiv până la 3 mai, atâtea zile ține postul.

Citeşte şi Acatistul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

În Postul Sfinților Petru și Pavel, în zilele de luni, miercuri și vineri consumăm hrană fără ulei, marți și joi avem dezlegare la hrană gătită cu untdelemn, iar sâmbătă și duminică se mănâncă peşte. Avem dezlegarea la peste și pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Dezlegare la peşte avem și luni, marți și joi, numai dacă în aceste zile prăznuim un sfânt cu cruce neagră în calendar. Când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn și vin. Dacă sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peşte, vin și ulei.

CALENDAR ORTODOX 15 IUNIE 2020. Rugăciune către Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Se rosteşte în fiecare zi a postului

Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin. Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX IUNIE 2020. Sărbători religioase în IUNIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Rusalii, Sânziene şi Sânpetru

Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin. Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin