Calendar ortodox 15 mai 2024. Sfântul Pahomie cel Mare, făcător de minuni. Rugăciune pentru sănătatea trupului și a sufletului

În a 15-a zi a lunii mai, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Pahomie cel Mare, întemeietorul vieții mănăstirești de obște. Pentru că și-a dedicat întreaga viață lui Hristos, a fost înzestrat cu darul facerii de minuni, tămăduind boli și izgonind diavoli.
Irina Dumitrescu
14 mai 2024, 16:48
Calendar ortodox 15 mai 2024. Sfântul Pahomie cel Mare, făcător de minuni. Rugăciune pentru sănătatea trupului și a sufletului

Sărbători religioase 15 mai 2024

Ortodoxe: Sfântul Pahomie cel Mare

Greco-catolice: Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul

Romano-catolice: Sf. Isidor Plugarul

Calendar ortodox 15 mai 2024. Cine a fost Sfântul Pahomie cel Mare

Sfântul Pahomie s-a născut în Tebaida de Jos (Egipt) și a trăit pe vremea împăratului Constantin cel Mare (306-337), potrivit crestinortodox.ro. În perioada în care era păgân, a luptat în armata împăratului Constantin împotriva lui Maxenţiu.

Primește Botezul și se retrage în pustia Tebaidei. Se nevoieşte timp de 10 ani, apoi pleacă în Tabenisi. Aici i se arată un înger şi îi înmânează o tăbliță pe care se află înscrisă pravila unei mănăstiri cu viață de obște. Acest înger i-a poruncit să întemeieze o astfel de mănăstire chiar în Tabenisi.

Pahomie îi urmează sfatul, dar numărul monahilor sporește, astfel încât Pahomie este nevoit să mai întemeieze alte șase mănăstiri. Numărul ucenicilor lui ajunge, în cele din urmă, la aproape șapte mii. Sfântul Pahomie este considerat întemeietorul vieții mănăstirești de obște.

Citeste si EXCLUSIV Părintele Calistrat, despre cuplurile în care diferența de vârstă este mare: „Vrei să îi speli izmenele ca să ai de un ruj? Nu simți nici fericire trupească și îți bați joc și de Taina Cununiei”

Pentru că și-a dedicat întreaga viață lui Hrisos, Sfântul a fost binecuvântat cu darul facerii de minuni. A vindecat oameni suferinzi și a izgonit demonii din cei posedați. Dacă se ruga lui Dumnezeu pentru ceva și nu i se împlinea dorința, nu se mânia, ci spunea doar atât: Părinte, fie voia Ta!

A trecut la cele veșnice la 55 de ani, fiind îngropat în mănăstirea ctitorită de el.

Calendar ortodox 15 mai 2024. Rugăciunea Sfântului Pahomie cel Mare pentru sănătate trupească și sufletească

Prefericite şi Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm ţie: du rugăciunea către milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salţi în bucurie cu Sfinţii şi cu puterile cele fără de materie înaintea Lui.

Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui. Cere pentru noi viaţă paşnică, sănătate trupească şi sufletească, roduri îmbelşugate pământului, întru toate belşug şi binefacere, iar noi să-i întoarcem toate bunătăţile cele dăruite nouă, spre mărirea Lui şi binecuvântarea şi ajutorul Lui.

Citeste si EXCLUSIV Părintele Calistrat Chifan îndreaptă un deget acuzator către părinţii care îşi împing copiii pe calea pierzaniei: „Părinţii îi strică. La 14 ani, ei ştiu de femei, băutură, cluburi de fiţe. Sunt cazuri pierdute”

Întăreşte-ne, Doamne, pe calea care duce la locaşurile celor Sfinţi, unde este glasul neîncetat al lăudătorilor care văd pururi frumuseţea cea nespusă a feţei Tale, Sfânta Biserica Ta o fereşte de dezbinări, pe credincioşi întăreşte-i, rătăciţii întoarce-i pe calea credinţei, pe toţi ne mântuieşte spre slava lui Dumnezeu după mare mila Ta.

Iar noi cu mulţumire ne vom închina Preasfintei Treimi în trei feţe: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Cătălin Botezatu iubește din nou! „Nu îmi plac femeile îngălate!”
Fanatik.ro
Alex, tânărul care reinventează piața brânzei în România. Produce un tip căutat peste hotare, în ferma sa de vaci Bălțată Românească
Capital.ro
Se dau 750 DE LEI, timp de trei ani. Banii au început deja să intre în CONTUL BANCAR
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
2,5 milioane de lei pentru acești români! Cine primește acești bani?
Adevarul
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Vremea se schimbă radical în weekend. Vești de ultimă oră de la ANM
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Se schimbă vârsta de pensionare din această toamnă: Valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%
Capital.ro
Profeția lui TRAIAN BĂSESCU. Fostul președinte a spus ce urmează să se întâmple: ROMÂNII vor trebui să suporte
StirileBZI
Ideea care i-a adus mulți bani lui Ioan, un producător local din Arad: Autoservire pe tarla!
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care au analizat "monstrul marin"
substantial.ro
Daniel Bană, de la naveta zilnică pentru fotbal la goluri pentru Universitatea Craiova: povestea inspirațională a noii speranțe a fotbalului oltenesc
MediaFlux
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT ROMÂNIA! Avertisment grav de la Moscova
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'