CALENDAR ORTODOX 15 noiembrie: A început Postul Crăciunului. Ce sfinţi sunt prăznuiţi miercuri

Postul Crăciunului debutează în ziua de 15 noiembrie, conform calendarului ortodox, în ziua de miercuri fiind prăznuit şi Sfântul Paisie.

RomaniaTV.net
14 nov. 2017, 15:21
CALENDAR ORTODOX 15 noiembrie: A început Postul Crăciunului. Ce sfinţi sunt prăznuiţi miercuri

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Cuv. Paisie de la Neamț; Sf. Mc. și Mărturisitori: Gurie, Samona și Aviv diaconul (Începutul Postului Nașterii Domnului)

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț este pomenit în calendarul creștin ortodox la 15 noiembrie.

Sfântul Cuvios Paisie s-a născut la 12 decembrie 1722, în orașul Poltava din Malorusia, tatăl său fiind preot. Studiile le-a făcut la Academia teologică din Kiev, întemeiată de mitropolitul Petru Movilă. A intrat în viața monahală la Mănăstirea Medvedeschi, fiind făcut rasofor sub numele de Platon. Negăsindu-și însă odihna și liniștea în mănăstirile ucrainiene, a trecut în Moldova și s-a stabilit la Schitul Trestieni-Râmnicul Sărat, apoi la Cârnul, pe valea Buzăului.

Citeşte şi POSTUL CRACIUNULUI 2017, tradiţii şi superstiţii: Ce este „bătutul pernelor” şi ce semnifică mâncarea „de dulce”

În vara anului 1746, a plecat la Sfântul Munte Athos, unde a trăit o vreme în singurătate, în preajma Mănăstirii Pantocrator. În 1750, a fost călugărit la Athos sub numele de Paisie și a fost hirotonit ieromonah. Aici și-a format o obște de 64 de monahi la Schitul Sfântul Ilie.

După șaptesprezece ani de viețuire în Athos, starețul Paisie s-a întors în Moldova, împreună cu toți ucenicii săi, stabilindu-se la Mănăstirea Dragomirna, unde a petrecut 12 ani, timp în care obștea monahală a ajuns la 350 de călugări. În toamna anului 1775 s-a retras la Mănăstirea Secu, împreună cu 200 de monahi. La Secu s-a nevoit patru ani, continuând aceeași rânduială de viață monahală din Sfântul Munte Athos, ca și la Dragomirna.

În anul 1779, s-a mutat la Mănăstirea Neamț, cu o mare parte din obștea de la Secu, ca stareț peste ambele obști, unificând astfel cele două mănăstiri sub povățuirea unui singur stareț. La Mănăstirea Neamț, a făcut numeroase traduceri din operele Sfinților Părinți, a organizat obștea după rânduiala din Athos, a format un sobor de aproape o mie de călugări, a deprins pe mulți ucenici să practice rugăciunea lui Iisus.

Citeşte şi POSTUL CRACIUNULUI 2017: Ce este permis şi ce este interzis timp de 40 de zile

La 15 noiembrie 1794, în timpul slujbei de seară, starețul Mănăstirii Neamț, Cuviosul Paisie, supranumit „Cel mare” (Velicikovski), s-a mutat la cele veșnice, în vârstă de 72 de ani, fiind înmormântat în gropnița bisericii voievodale.

Pentru sfințenia vieții sale, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților, fiind prăznuit în fiecare an la 15 noiembrie.

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. m. Gurie, Samona și Aviv. Începe Postul Crăciunului

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Albert cel Mare, ep. înv.; Leopold al III-lea