CALENDAR ORTODOX 16 MAI 2019: Sărbătoare importantă, pe cine protejează sfântul sărbătorit joi

CALENDAR ORTODOX 16 MAI 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an. Cuviosul Teodor cel Sfinţit este pomenit în calendarul creştin ortodox la 16 mai.

RomaniaTV.net
15 mai 2019, 11:24
CALENDAR ORTODOX 16 MAI 2019: Sărbătoare importantă, pe cine protejează sfântul sărbătorit joi

Ortodoxe
Sf. Cuv. Teodor cel Sfinţit; Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei

Greco-catolice
Sf. cuv. Teodor cel Sfinţit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika

Romano-catolice
Fer. Vladimir Ghika, pr. m.

16 mai este data la care s-a stins din viață, în anul 367, Cuviosul Teodor cel Sfințit sau Sfințitul. La această dată, Biserica Ortodoxă îl pomenește.

Cuviosul Teodor cel Sfințit sau Sfințitul a venit pe lume și a crescut în sânul unei familii creștine, în Tebaida. Dar, la vârsta adolescenței, a cunoscut învățăturile creștine și s-a atașat de acestea. A fost ucenicul marelui părinte Pahomie. Iar după moartea lui, în anul 347, a fost ales stareț al mănăstirilor din Tabena Egiptului.

Cum a ajuns Teodor cel Sfințit la credință

Pe la vârsta de 14 ani, cu binecuvântarea mamei sale, a mers să locuiască la o mănăstire de monahi, în deșert. Auzind însă de Sfântul Pahomie s-a dus la Tabena pentru a-i fi ucenic. Când a împlinit 25 de ani, Teodor cel Sfințit a fost ales, de dascălul său, ca însoțitor în drumurile pe care acesta le făcea mănăstirilor puse sub autoritatea sa. La 30 de ani, a fost sfințit preot din porunca marelui stareț. Curând, după aceasta, Sfântul a fost numit stareț al mănăstirii din Tabena. Iar Cuviosul Pahomie a locuit în continuare în mănăstirea Pamvo.

Și sora Sfântului Teodor cel Sfințit și-a urmat fratele în credință la mănăstirile din deșertul egiptean, călugărindu-se și devenind apoi stareță. Când mama celor doi frați a venit după copiii ei, dorind să-i convingă să revină la viața lumească, acasă, aceștia au convins-o și pe ea să rămână la mănăstire. Până și celălalt frate al lui Teodor cel Sfințit, Pafnutie, a luat calea vieții monahale. Cuviosul Teodor cel Sfințit și-a urmat rostul de părinte spiritual al mănăstirilor întemeiate, moștenire primită de la părintele Pahomie, împlinindu-și misiunea cu credință, până în ceasul morții sale, la adânci bătrâneți. A rămas printre sfinți drept protector al tinerilor credincioși și al vieții dedicate credinței creștine.