CALENDAR ORTODOX 17 APRILIE 2018: Ce sfânt este prăznuit marţi

CALENDAR ORTODOX 17 APRILIE 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale zilei de 17 aprilie 2018.

RomaniaTV.net
16 apr. 2018, 12:37
CALENDAR ORTODOX 17 APRILIE 2018: Ce sfânt este prăznuit marţi

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Sfinţit Mc. Simeon, episcopul Persiei

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. ep. m. Simeon şi cei împreună cu el; Sf. cuv. ep. Acachie; Sf. papă Agapet

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Ilie, Paul şi Isidor, m.

Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon, episcopul Persiei, pomenit în calendarul creştin ortodox la 17 aprilie, face parte dintre creştinii care au suferit în timpul persecuţiilor declanşate de regele persan Şapor II.

În primele veacuri din istoria Bisericii, creştinismul s-a întins prin Mesopotamia, spre est în Persia şi spre sud-est în regiunea caldeiană, unde s-au înfiinţat comunităţi creştine la Seleucia şi Ctesifon. Din opoziţie faţă de romani, care persecutau pe creştini, perşii îi tolerau.

Mai târziu după Edictul de la Milan (313), care a conferit creştinismului statutul de religie legală sau licită, creştinii au început să fie consideraţi de către perşi spioni ai Imperiului Roman. La această poziţie a autorităţilor ce a dus la persecutarea creştinilor, s-au raliat şi slujitori ai cultului mazdeean şi evreii care trăiau în această zonă, încurajând declanşarea persecuţiilor.

Mai întâi, împăratul a pus impozite mari şi grele asupra creştinilor şi a numit vameşi necruţători pentru a le aduna, obosind cu mari greutăţi pe credincioşi. După aceea, a început fără reţinere să-i ucidă pe preoţii şi pe slujitorii Bisericii, să-i jefuiască averile şi chiar să dărâma bisericile.

Pe Sfântul Simeon, episcop al cetăţilor persane Ctesifon şi Salic, ca pe un duşman al perşilor, a poruncit să-l prindă şi să-l aducă la el. Şi fiind adus înaintea împăratului, împreună cu doi preoţi, Avdelae şi Anania, prins şi legat cu lanţuri de fier, nu numai că nu s-a înfricoşat de mânia aceluia, dar nici nu i s-a închinat.

Întrebat fiind pentru ce nu se închină împăratului căruia de atâtea alte ori i s-a închinat, Sfântul Simeon a răspuns că mai înainte n-a fost adus la împărat în acest fel, şi se închina, dând vrednică cinste împărăţiei lui. Dar acum, de vreme ce este adus ca să se lepede de Hristos, nu poate să se închine vrăjmaşului Dumnezeului său.

Sfântul Simeon şi cei doi preoţi împreună cu mulţi alţi creştini au fost ucişi prin tăierea capului. Mulţimea de creştini a fost ucisă în ziua Patimilor lui Hristos şi la praznicul Paştilor.