CALENDAR ORTODOX 17 NOIEMBRIE 2019: Sfântul de azi îi ajută pe cei în suferinţă

CALENDAR ORTODOX 17 NOIEMBRIE 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. 

16 nov. 2019, 13:36
CALENDAR ORTODOX 17 NOIEMBRIE 2019: Sfântul de azi îi ajută pe cei în suferinţă

Ortodoxe
Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei, şi Ghenadie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Lazăr Zugravul

Greco-catolice
Sf. ep. Grigore Taumaturgul

Romano-catolice
Ss. Elisabeta a Ungariei, călug.; Florin, pr.

Sfântul Ierarh Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 17 noiembrie. Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a născut în cetatea Neocezareea din Pont, într-o familie păgână şi a primit o educaţie laică desăvârşită, studiind filosofia, retorica şi dreptul. Pentru a-şi desăvârşi studiile, a plecat împreună cu un prieten al său în Cezareea Palestinei, unde l-a întâlnit pe Origen (185-254), marele cărturar creştin al vremii, condamnat de Biserică pentru ereziile pe care le-a susţinut după aceea.

Pentru virtuţile lui alese, la întoarcerea în patrie, a fost hirotonit episcop al Neocezareei. Prin el, Dumnezeu a lucrat mulţime de fapte minunate, în special vindecări, motiv pentru care a fost numit „Taumaturgul”.

În timpul persecuţiei împotriva creştinilor declanşată de împăratul Diocleţian (284-305), Sfântul Grigorie i-a sfătuit pe creştini să fugă şi să se ascundă, ca nu cumva, înfricoşându-se de cruzimea chinurilor, să se lepede de credinţă.

A trecut la Domnul la adânci bătrâneţi, mulţumind Lui Dumnezeu pentru lucrarea atât de rodnică pe care a săvârşit-o în viaţă, aducând la credinţă mulţime de oameni