Calendar ortodox 17 octombrie. Un mare sfânt este sărbătorit, mii de români îi poartă numele. Ce e bine să faci sâmbătă

Calendar ortodox 17 octombrie. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

RomaniaTV.net
16 oct. 2020, 11:24
Calendar ortodox 17 octombrie. Un mare sfânt este sărbătorit, mii de români îi poartă numele. Ce e bine să faci sâmbătă

Ortodoxe
Sf. Proroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul

Greco-catolice
Sf. pf. Osea; Sf. cuv. m. Andrei din Creta

Romano-catolice
Ss. Ignaţiu din Antiohia, ep. m.; Osea, profet

Sfântul Proroc Osea este pomenit în calendarul creştin ortodox la 17 octombrie.

A trăit o viaţă îndelungată, cu circa 800 de ani înainte de naşterea lui Hristos. Numele său se tâlcuieşte: mântuitor, păzitor sau umbritor. Misiunea sa profetică s-a desfăşurat în vremea regilor iudei Ozia, Iotam, Ahaz şi Iezechia şi a regelui Ieroboam din Israel.

Este unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament. Cartea sa profetică însumează paisprezece capitole şi are ca subiect îndepărtarea poporului lui Israel de Dumnezeu şi călcarea de către israeliţi a legământului sfânt prin închinarea la idoli.

A murit la adânci bătrâneţi şi a fost îngropat cu pace în pământul său.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Cuvios Mucenic Andrei din Insula Creta, care a suferit moarte martirică din porunca împăratului iconoclast Constantin al V-lea (741-775).

Sfântul Andrei, aflând de persecuţia pornită împotriva creştinilor care apărau sfintele icoane, a părăsit mănăstirea sa şi în timp ce împăratul se afla în zi de sărbătoare la Mănăstirea Mamant, a ieşit înaintea acestuia şi l-a mustrat pentru chinurile la care îi supunea pe creştini.

A fost întemniţat imediat şi a fost adus de două ori înaintea împăratului care a încercat prin tortură să îl facă pe Sfântul Mucenic Andrei Criteanul să apostazieze de la dreapta credinţă, fără reuşită.

A fost osândit la moarte şi în timp ce era târât prin oraş până la locul primirii sentinţei, un eretic i-a tăiat picioarele cu o secure, iar Sfântul Cuvios Mucenic Andrei a murit pe loc. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)enică Sofia a fost mucenică nu cu trupul, ci cu inima, întrucât cu inima a pătimit mult pentru Hristos. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)


loading...