Ortodoxe: Sfântul Ioan de Rila
Greco-catolice: Sf. m. Flor și Laur
Romano-catolice: Fer. Paula Montaldi, fc.
Sfântul Ioan de Rila (cca. 867 – 946) ocrotitorul poporului bulgar și unul dintre cei mai reprezentativi sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare, potrivit crestinortodox.ro. Este atât întemeietorul monahismului bulgar cât și al primului așezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila.
Sfântul Ioan de Rila s-a născut la anul 867 în Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astăzi). Inițial pastor, la vârsta de 25 de ani a ales să-și trăiască viață în singurătate și rugăciune. Sfântul Ioan de Rila a trăit în singurătate în mai multe locuri, înainte de a se duce în Munții Rila, unde și-a petrecut restul vieții.
Sfântul Ioan de Rila era cunoscut, încă din timpul vieții, ca făcător de minuni. Țarul Petru I a mers 120 km, până în Munții Rila, pentru a se întâlni cu Sfântul Ioan și a lua povățuire duhovnicească. Însă sfântul a refuzat să-l întâlnească pe împărat în persoană. Împăratul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care la adusese sfântului. Sfântul Ioan a păstrat numai o mică parte din mâncare, și i-a înapoiat tot aurul și celelalte daruri de valoare, spunându-i țarului că nu călugării au nevoie de aur, ci împărații, pentru a putea apară țara și a-l oferi săracilor.
La puțin timp după moartea sa (18 august 946), moaștele sale făcătoare de minuni au fost mutate în Sofia, în timpul lui Petru I. După ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia în 1183, moaștele Sfântul Ioan de Rila au fost trimise în capitala Ungariei, Esztergom, unde au rămas timp de 4 ani, până în 1187, când au fost readuse în Sofia.
În anul 1194, Țarul Ivan Asen I a ordonat că moaștele Sfântului să fie mutate în Veliko Tarnovo, noua capitală. Supraviețuind cuceririi turcești a orașului din 1393, au fost înapoiate Mănăstirii Rila în anul 1469 cu permisiunea Sultanului Murad II.
O, preaminunate și Preacuvioase Ioane, mare făcătorule de minuni, primește această rugăciune a noastră și nu-ți întoarce fața ta de la noi, cei care alergăm la a ta mijlocire, așa cum nu ți-ai întors fața de la cei care veneau la tine cu necazurile lor în zilele viețuirii tale pe pământ, căci știm mulțimea de semne ale milostivirii tale pe care o ai arătat credincioșilor ortodocși, chiar și după a ta adormire!
Auzi-ne acum și pe noi, cei care suntem cuprinși de mari necazuri care ne asupresc în zilele acestea pline de încercări, când diavolul prin cursele sale viclene caută să piardă Sfânta Biserica, să ne lipsească de mântuirea veșnică și de bunurile vieții vremelnice.
Roagă pe Domnul Iisus Hristos să ne dăruiască iertare de păcate, însă cu osebire iertare pentru păcatul neascultării de maica noastră – Biserica! Dăruiește-ne zdrobirea inimii, ca să pășim cu umilință către Sfânta Taină a Pocăinței și să nu ne fie spre osândă împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, ci spre sănătate și mântuire! Izgonește de la noi duhul urii și ne dăruiește duhul dragostei și păcii spre unirea frățească a tuturor oamenilor.
Unește-ne pe noi toți cu dragostea pentru Hristos și Bniserica Să Ortodoxă, că, păzind voință Să cea mântuitoare, să fim fii adevărați ai lui Dumnezeu! Călăuzește-ne pe noi în toate zilele vieții noastre, ca să păzim cu harul Sfântului Duh credința curată și să săvârșim voia Domnului până la moarte!
Iar în clipă morții vino să ne înfățișezi sufletele înaintea tronului Dumnezeiescului Judecător și să-I spui: Iată, eu și pruncii pe care mi i-ai încredințat!, că prin mijlocirea ta să fim izbăviți de chinurile cele veșnice și să moștenim fericirea cea negrăită a Împărăției cerești a lui Hristos, împreună cu tine și cu toți sfinții, în vecii vecilor! Amin!