Calendar ortodox 18 ianuarie 2022. Sfinţii Atanasie şi Chiril. Rugăciunea care vindecă sufletele, alină durerea şi izbăvește de necazuri

În această zi sunt prăznuiţi Sfinţii Atanasie şi Chiril, care au luptat împotriva celor mai mari erezii, arianismul şi nestorianismul. Azi este bine să rosteşti rugăciunea care vindecă suflete și le curăță de păcate.

17 ian. 2022, 12:19
Calendar ortodox 18 ianuarie 2022. Sfinţii Atanasie şi Chiril. Rugăciunea care vindecă sufletele, alină durerea şi izbăvește de necazuri
Sfinţii Atanasie şi Chiril. FOTO: crestinortodox.ro

Sărbători religioase 18 ianuarie 2022

Ortodoxe: Sfinţii Atanasie şi Chiril

Greco-catolice: Sf. aep. Atanasie și Chiril

Romano-catolice: Sf. Prisca, m.

Calendar ortodox 18 ianuarie 2022. Cine sunt Sfinţii Atanasie şi Chiril

Sfinții Atanasie și Chiril au luptat împotriva a două dintre cele mai mari erezii: arianismul și nestorianismul, potrivit crestinortodox.ro

Sfântul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combătut pe Arie (arianismul), care susținea că Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi ființă creată. Atanasie joacă un rol decisiv în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie.

Datorită scrierilor sale, Sinodul de la Niceea a condamnat erezia ariană și a formulat un simbol de credință, cunoscut sub numele de Simbolul niceean, în care se afirmă că Fiul este născut din veșnicie din Tatăl, deofiinţă cu El. A trecut la cele veșnice la 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat, din care aproximativ 20 ani petrecuți în exil.

Citeste si Rugăciunea puternică a Părintelui Arsenie Boca pentru alinarea durerii şi izbăvirea de necazuri. A fost interzisă de comunişti

Sfântul Chiril al Alexandriei l-a combătut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie susținea că în Iisus Hristos există două-persoane – persoană divină a Fiului lui Dumnezeu, născut din Tatăl mai înainte de toți vecii și persoană umană sau istorică a lui Iisus Hristos, care s-a născut din Fecioara Maria.

Această concepție eretică despre existența a două persoane în Iisus Hristos ducea la afirmația că Dumnezeul-Tatăl a avut doi fii. Consecința acestei erezii era că Fecioara Maria nu merită să fie numită „Născătoare de Dumnezeu” pentru că nu L/ar fi născut pe Fiul lui Dumnezeu, ci a născut pe omul Hristos și de aceea trebuie numită „Născătoare de om”.

Calendar ortodox 18 ianuarie 2022. Rugăciunea care vindecă suflete și le curăță de păcate

Curăţindu-ţi sufletul şi trupul de toată întinăciunea, Sfinte Atanasie, biserică vrednică lui Dumnezeu te-ai arătat. Pentru aceasta plinirea Treimii întru tine s-a odihnit, cunoscătorule al Tainelor sfinte, preafericite.

Harul Mângâietorului aflând sufletul tău curat de patimi, precum ai dorit şi-a arătat întru el lucrările lămurite şi te-a pus pe tine, părinte, Luceafăr luminos în lume.

Dreptar ierarhiei te-ai arătat ierarhilor şi viaţa ta a fost pildă lucrătoare; iar cuvântul tău, înţelepte, chip luminos al cugetării celei adânci; şi învăţătura ta munte de teologie s-a arătat.

Decât Heruvimii şi decât Serafimii mai Înaltă te-ai arătat, Născătoare de Dumnezeu; că tu Singură, ai primit în pântecele tău pe Dumnezeu Cel Neîncăput, Ceea ce eşti fără prihană. Pentru aceasta toţi credincioşii pe tine, Curată, cu cântări te fericim. Amin

Citeste si Părintele Constantin Necula, despre cum trebuie înţelese minunile: „Rezistența unui bătrân la COVID ni se pare mai interesantă decât rezistența unui tânăr la COVID. Există o limită de la care minunea devine vizibilă”