Calendar ortodox 18 iulie 2021. Cine își serbează onomastica în această zi. Sfântul prăznuit azi este ocrotitorul celor înșelați și nedreptățiți

În această zi, este prăznuit Sfântul Emilian de la Durostor, ocrotitorul celor înșelați și nedreptățiți. Roagă-te, azi, acestui sfânt pentru a te scăpa de tot necazul.

17 iul. 2021, 18:50
Calendar ortodox 18 iulie 2021. Cine își serbează onomastica în această zi. Sfântul prăznuit azi este ocrotitorul celor înșelați și nedreptățiți

Sărbători religioase 18 iulie 2021

Ortodoxe: Sfântul Emilian de la Durostor

Greco-catolice: DUMINICA 4 dR (a Vindecării slugii sutașului și a Sf. Părinți de la primele șase sinoade ecumenice). Sf. m. Emilian din Durostorum

Romano-catolice: † DUMINICA a 16-a de peste an, Ss. Frederic, ep.; Emilian din Durostorum, m.

Calendar ortodox 18 iulie 2021. Cine a fost Sfântul Emilian de la Durostor

Sfântul Emilian de la Durostor a fost soldat în armata romană, în timpul împăratului Flaviu Claudiu Iulian (361-363), potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Emilian de la Durostor a fost fiul prefectului Sabbatianus, din Durostor.

Edictul de la Milan, din anul 313, când împăratul Constantin cel Mare a acordat libertate creștinismului în imperiul roman, aduce liniște pentru o vreme creștinilor. Dar după o jumătate de veac, păgânismul este reînviat prin împăratul Iulian Apostatul (361-363).

Citeste si Salariul unui preot în România: Patriarhul câștigă cât un Parlamentar. Statul alocă sute de milioane de lei personalui clerical

În acea vreme, a venit la Durostor vicarul Traciei, Capitolin, pentru a se convinge că toți locuitorii de aici aduc jertfe idolilor. Acesta aflând că toți locuitorii de aici se închină zeilor, a chemat la un ospăț pe toți dregătorii din cetate. Dar pe când petreceau ei, tânărul Emilian a luat un ciocan, a intrat într-un templu păgân și a sfărâmat toți idolii.

Din acest motiv, este biciuit și aruncat în foc. Din actul martiric aflăm că iese nevătămat din foc, iar soldații lui Capitolin, care se aflau aproape de acest foc, au fost arși. Rămas în chip minunat nevătămat de foc, s-a însemnat cu semnul sfintei cruci și a trecut la cele veșnice.

Trupul său a fost luat de soția lui Capitolin, care era creștină, și îngropat cu cinste. Moaște ale Sfântului Emilian se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra (Bulgaria), în Catedrala episcopală din Slobozia și în Biserica „Nașterea Maicii Domnului“ din Drumul Taberei, București.

Calendar ortodox 18 iulie 2021. Rugăciune către Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

Prealăudate mucenice al lui Hristos, Sfinte Emilian, care ai sfărâmat altarele idolilor și te-ai adus jertfă bineplăcută lui Dumnezeu, auzi-ne pe noi, cei ce cădem înaintea icoanei tale și cu umilință te rugăm: fii mijlocitor nouă către Stăpânul și Mântuitorul lumii, ca unul care ai dobândit îndrăznire către Dumnezeu.

Citeste si Preot încarcerat pentru uciderea unei minore cere despăgubiri uriaşe pentru că preţurile produselor comercializate în magazinul închisorii sunt prea mari

Cel ce ai risipit idolii templului, alungă idolii necredinței care s-au înălțat în sufletele noastre și, prin rugăciunile tale către Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu, zdrobește păcatul sub picioarele noastre, ca să punem hotar vieții noastre întinate. Stea luminoasă pe cerul Bisericii, alungă întunericul neîncrederii dintre noi și umple mintea noastră de cunoștința cea adevărată din înțelepciunea cea dată ție. Candela care arzi vesnic de dragostea lui Hristos, aprinde-ne si pe noi cu evlavie si iubire.

Dă-ne răbdarea ta, Sfinte, virtute cu care ai biruit privind la Cel a Cărui suferință a depășit orice suferință și a Cărui slavă strălucitoare a depășit orice slavă. Dă-ne curajul și voința ta; credința și iubirea ta către Dumnezeu. Învață-ne umilința cu care ai părăsit toate bucuriile și bogățiile pământești, iară pacea cu care ai stat în fața guvernatorului, fă să strălucească și în noi podoaba frumuseții inimii tale curate.

Tu, care umpli de lumină pe cei credincioși, pune în noi, cu rugăciunile tale, temelia statorniciei și a sfințeniei, Moștenitorule al nemuririi, roagă-te să fim și noi împreună cu tine moștenitori. Tu, care te desfătezi cu cetele tuturor sfinților și faci fii ai luminii pe cei ce se roaga ție și te prăznuiesc, roagă-te să ajungem la Soarele dreptății și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care strălucește peste toți cei pecetluiți cu Sângele Său. Căruia I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, în vecii vecilor. Amin.