Calendar ortodox 18 martie 2023. Sfântul Chiril al Ierusalimului. Rugăciune puternică pentru luminarea minții

Pe 18 martie, este prăznuit Sfântul Chiril al Ierusalimului. Dacă este rostită cu credinţă, rugăciunea pe care Sfântul Chiril o spunea către Sfânta Treime te va ajuta şi pe tine, mai ales în situaţia în care ai decizii importante de luat.

17 mart. 2023, 10:43
Calendar ortodox 18 martie 2023. Sfântul Chiril al Ierusalimului. Rugăciune puternică pentru luminarea minții

Sărbători religioase 18 martie 2023

Ortodoxe: Sfântul Chiril al Ierusalimului

Greco-catolice: Sf. aep. Chiril al Ierusalimului

Romano-catolice: Sf. Ciril din Ierusalim, ep. înv. *

Calendar ortodox 18 martie 2023. Cine a fost Sfântul Chiril al Ierusalimului

Sfântul Chiril s-a născut la Ierusalim, în anul 315 după Hristos, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare, scrie crestinortodox.ro. După ce a fost numit episcop al Ierusalimului, a izbucnit un conflict deschis pentru supremație între Acaciu și Chiril, acesta din urmă pretinzând primatul deoarece scaunul de la Ierusalim era apostolic. Cea mai importantă consecinţă a acestui conflict a fost trimiterea lui Chiril în exil de trei ori.

Exilurile fostului episcop determină sinodul de la Antiohia din 379 să-l trimită pe Sfântul Grigorie de Nyssa să cerceteze această situație. Dar Sfântul Grigorie constată că Biserica de la Ierusalim are parte de o credință sănătoasă. Sfântul Chiril participa la sinodul II ecumenic de la Constantinopol din 381, unde își mărturisește ortodoxia credinței.

Citeste si Cea mai puternica rugaciune pentru dezlegare de farmece. Cand se rosteste si cum

Sfântul Chiril a avut de dus două bătălii importante: una împotriva ereticilor arieni care căpătaseră multă putere în timpul domniei lui Constantius, fiul Marelui Constantin, iar cealaltă împotriva evreilor care, în timpul lui Iulian Apostatul, se bucurau de mari privilegii.

Sfântul Chiril a trecut la cele veșnice în anul 386, în timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare.

Calendar ortodox 18 martie 2023. Rugăciunea Sfântului Chiril către Sfânta Treime pentru luminarea minții

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Chiril, roagă pe Hristos Dumnezeu să ne lumineze și să ne vindece sufletele și trupurile noastre.

Strălucind de luminile în­ţelepciunii duhovniceşti, ai arătat în chip luminat celor de pe pământ Lumina Cea În­treită a Preasfintei Treimi, părinte, prin care am scăpat din întu­nericul necazurilor.

Limba ta, înţelepte, cu insuflări Dumnezeieşti a luminat popoare să se închine Singurei Sfintei Treimi, Celei Nedespăr­ţite după Fire, dar împărţită după Feţe. Pentru aceasta, bucurându-ne, prăznuim noi preasfântă pomenirea ta, punându-te înainte pururea rugător către Dumnezeu.

Citeste si Rugăciune puternică în vreme de cutremur. Cum trebuie să te rogi Divinităţii ca să potolească stihiile naturii

Pentru aceasta, te lăudăm ca pe un păs­tor şi mare învăţător şi apără­tor al credinţei, Sfinte Ierarhe Chiril, strigând: roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta, să ne dea puterea vindecării trupului și sufletului,

Acum și pururea, și-n vecii vecilor. Amin.