Calendar ortodox 19 iunie 2021. Sfântul Apostol Iuda. Sâmbăta morţilor, mare sărbătoare. Ce este bine să dai de pomană în această zi pentru cei trecuţi la cele veşnice

În această zi, este prăznuit Sfântul Apostol Iuda. De asemenea, azi sunt celebraţi moşii de vară, în memoria cărora se dau de pomană diverse bucate preferate de cel decedat.

18 iun. 2021, 15:50
Calendar ortodox 19 iunie 2021. Sfântul Apostol Iuda. Sâmbăta morţilor, mare sărbătoare. Ce este bine să dai de pomană în această zi pentru cei trecuţi la cele veşnice

Sărbători religioase 19 iunie 2021

Ortodoxe: Sfântul Apostol Iuda; Sâmbăta Morţilor

Greco-catolice: Sf. ap. Iuda Tadeul. Pomenirea morților

Ronano-catolice: Ss. Romuald, abate *; Iuliana Falconieri, fc.

Calendar ortodox 19 iunie 2021. Cine a fost Sfântul Apostol Iuda. Sâmbăta Morţilor

Sfântul Iuda a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Iisus. Se numără printre frații Mântuitorului, adică fiii dreptului Iosif pe care acesta îi avusese din căsătoria anterioară cu Salomeea, potrivit crestinortodox.ro. Abia după ce dreptul Iosif a rămas văduv, i-a fost dată în grijă Maica Domnului.

Citeste si Moşii de vară 2021. Tradiţii şi superstiţii. Ce să nu faci cu niciun chip în această zi pentru a nu fi bântuit

Sfântul Apostol Iuda mai este cunoscut și că Levi sau Tadeu. Acesta a predicat Evanghelia în ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia și Armenia.

Ajungând să predice în ținutul Muntelui Ararat, Sfântul Apostol Iuda a fost prins de păgâni, răstignit și omorât cu săgeți.

De asemenea, în această zi sunt pomeniţi toți cei adormiți. Fiecare sâmbătă este o imitare a Sâmbetei Mari, în care Mântuitorul Hristos S-a aflat „în mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, în răi cu tâlharul și pe scaun împreună cu Tatăl și cu Duhul„.

Calendar ortodox 19 iunie 2021. Rugăciune către Sfântul Apostol Iuda

O, Sfinte Iuda Tadeu, ruda a Domnului nostru Iisus Hristos, apostol și martir glorios, strălucit în virtuți și puternic în minuni, credincios și grabnic ajutător al celor ce te
cinstesc și se încred în tine, privește cu ochi milostivi la cel ce astăzi aleargă la tine și cere mijlocirea ta.

Tu ai dobândit de la Dumnezeu darul de a ajuta îndeosebi pe acei care au pierdut aproape orice speranță și se află în pragul disperării. Privește deci la mine și vezi în ce strâmtorare mă aflu. Viața mea este o viață de suferință. Zilele mele sunt pline de durere și necaz, sufletul meu este o mare amărăciune. Cărările mele sunt pline de suspine și lacrimi și griji mistuitoare care îmi macină toată puterea de viață.

Neliniștea, disperarea și lipsa de încredere în ajutorul de sus îmi copleșesc de multe ori sufletul, astfel încat mi se pare ca mila dumnezeiască m-ar fi părăsit. Atunci sufletul meu se umple de întuneric, credința se clatină, inima mea slăbește și disperarea se furișează în suflet vrând să se facă stăpână peste mine, O, Sfinte Iuda Tadeu, tu nu mă poți lăsa în starea aceasta. La tine alerg, pe tine te rog, ajută-mi. Ascultă te rog, rugămintea mea! Nu mă voi departa de tine până când nu mă vei asculta.

Citeste si Moşii de vară 2021. Data la care sunt sărbătoriţi în acest an. Ce este bine să dai de pomană în această zi

Grabește-te și vino-mi te rog în ajutor și nu mă lăsa, ca încrederea mea în tine sa fie rușinată. Fie ca prin mijlocirea ta să se preamarească și întru mine nesfarșita milostivire a lui Dumnezeu. Ascultă-mi rugăciunea mai ales în necazul meu cel mare pe care îl am acum și dă-mi grabnicul tău ajutor în ( aici se marturiseste necazul ).

Nu lăsa ca sufletul meu să rămână zdrobit de aceasta lovitură a durerii și să cadă în disperare. Asculta-mă o, Sfinte Iuda Tadeu, împlinește-mi rugămintea și eu iți voi fi recunscător în toate zilele mele. Te voi cinsti ca pe cel mai de seama ajutător al meu. Voi mulțumi lui Dumnezeu pentru mijlocirea ta și voi răspândi pe cât îmi va sta în putere cinstirea ta între oameni. Amin.

Ce se dă de pomană în Sâmbăta morților

De regulă, în Sâmbăta morţilor se pregătesc pentru pomană mâncărurile preferate ale celui mort. Se dau de pomană și vase, care trebuie umplute. De obicei, femeile pun un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm.

Se spune că, în această zi, este bine să se dea de pomană, printre altele, ceapă verde și usturoi, asta pentru ca în grădină să rodească tot ce au semănat gospodarii.

De moșii de vară se fac ritualuri speciale, care încep în dimineața de Sâmbăta Rusaliilor. Se duc la slujba de pomenire colivă, colaci, vin și cireșe. Apoi, se continuă în cimitire cu curățarea mormintelor și împodobirea lor cu flori de tei și frunze de nuc.  Credincioșii aprind lumânări și dau de pomană.

În multe zone din țară, la intrarea în cimitire se întind mese cu flori pe care sunt puși colacii, coliva, vinul și alte bucate.