Calendar ortodox 19 mai 2025. Sfântul Mucenic Patrichie a avut scaunul în cetatea Prusei din regiunea Bitiniei. Acolo el deschidea ochii păgânilor și elinilor și îi întorcea de la închinarea la idoli la Hristos Dumnezeu. În vremea prigoanei dezlănțuite de Iulian Apostatul asupra dreptcredincioșilor a fost prins Patrichie și alături de el încă trei preoți slujitori ai lui Hristos – Acachie, Menandru și Polien.
Calendar ortodox 19 mai 2025. Sfântul Patrichie a fost episcop în cetatea Prusa din provincia Bitinia, în vremea persecuţiilor anticreştine ordonate de împăratul roman Iulian Apostatul (361-363).
În această cetate exista un izvor de ape termale unde se tratau diferite boli şi unde se construise un templu închinat zeului medicinii, Asclepios. Se obişnuia ca cei vindecaţi să aducă ofrande în acest templu, drept mulţumire pentru binefacerea primită.
Prefectul Bitiniei, Iuliu, a venit pentru îmbăiere la izvor şi a poruncit să fie adus acolo şi episcopul Patrichie, împreună cu trei preoţi, prilej de a le exemplifica cât de mare este puterea zeilor la care se închină, dacă oferă astfel de tămăduiri oamenilor.
Sfântul Patrichie a spus atunci că izvoarele acestea tămăduitoare şi întreaga creaţie stau în puterea Dumnezeului celui viu şi nu a idolilor făcuţi din piatră sau din alt material. „Cu adevărat Hristos este Ziditorul a toată făptura, iar nu altul, căci este scris: Toate printr-Însul s-au făcut şi fără de Dânsul nimic nu s-a făcut, din ce s-a făcut. Şi iarăşi: Zeii păgânilor sunt diavoli; iar Domnul a făcut cerurile”, a arătat ierarhul (Vieţile Sfinţilor).
Sfântul Patrichie a fost aruncat în apele fierbinţi să fie, aşa cum spunea prefectul, salvat de Hristos al său, şi a rămas nevătămat. A fost scos însă de soldaţi din apă şi împreună cu ceilalţi trei slujitori ai bisericii locale, preoţii Acachie, Meneandru şi Polien, a fost omorât prin tăierea capului.
Glasul al 4-lea
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Glasul al 2-lea
Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.
Ca o sfințită vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tău, bucurându-se strigă ție: prin tine toată lumea în pace adâncă se ține, și se acoperă de tot eresul nevătămată ca o nebiruită.
Miercuri, 21 mai: Sfinții Împărați Constantin și Elena
Praznicul îi omagiază pe Împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena, care au avut un rol crucial în recunoașterea și răspândirea creștinismului în Imperiul Roman. Constantin este cunoscut pentru Edictul de la Milano (313), care a legalizat creștinismul, iar Elena pentru descoperirea Sfintei Cruci la Ierusalim.
Duminică, 25 mai: A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Această sărbătoare amintește de momentul în care capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost găsit pentru a treia oară. Este un eveniment marcat de o semnificație duhovnicească profundă, legat de perseverența în credință și curățenia sufletului.
Joi, 29 mai: Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)
La 40 de zile după Paște, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului la cer. Sărbătoarea comemorează momentul în care Iisus Hristos s-a înălțat la cer, în prezența ucenicilor Săi. În România, în această zi este și Ziua Eroilor, dedicată celor care s-au jertfit pentru neam și credință.