Zile libere Rusalii 2025. Când pică şi cât durează noua minivacanţă pentru bugetari

Zilele libere de Rusalii din 2025 aduc o nouă minivacanță pentru bugetari. Duminica Rusaliilor are loc în a șaptea duminică după Paște și, în acest an, se sărbătorește pe 8 iunie. Este cunoscută și sub denumirile de Cincizecime sau Coborârea Sfântului Duh
Filip Stan
17 mai 2025, 12:46
Zile libere Rusalii 2025. Când pică şi cât durează noua minivacanţă pentru bugetari

Zile libere Rusalii 2025.  După minivacanța de 1 Mai, românii se pregătesc pentru o nouă serie de zile libere cu ocazia Rusaliilor, în luna iunie.

În 2025 sunt 17 zile libere legale, dintre care 4 zile cad în weekend, în timp ce 13 pică în timpul săptămânii. În luna iunie, bugetarii au parte de o zi liberă suplimentară pentru a forma legătură cu weekendul.

Sărbătoarea Rusaliilor în 2025 cade pe 8 iunie și se mai numește și Cincizecimea sau Pogorârea Duhului Sfânt. Se sărbătorește la 50 de zile după Paște și reprezintă întemeierea Bisericii creștine.

Rusaliile sunt menționate în Noul Testament, unde se vorbește despre momentul în care Duhul Sfânt S-a pogorât peste Apostoli sub forma unor limbi de foc. Este momentul convertirii la creștinism a peste 3.000 de oameni și momentul formării primei comunități creștine.

Citește și

Cum se calculează zilele de concediu rămase şi ce valabilitate au liberele în 2025. Este prevăzut în lege!

Până în secolul al IV-lea, Cincizecimea marca atât Înălțarea, cât și Pogorârea Sfântului Duh, fiind o sărbătoare dublă. Ulterior, cele două sărbători au fost separate, iar Rusaliile au rămas o sărbătoare care amintește de coborârea Duhului Sfânt.

Câte zile libere au bugetarii de Rusalii
După minivacanța de 1 Mai, bugetarii au parte de o nouă rundă de 3 zile libere: duminică, 8 iunie și luni, 9 iunie, fiind zile libere legale și marcând prima și a doua zi de Rusalii.

Minivacanța de trei zile poate fi prelungită pentru cei care aleg să își ia o zi de concediu vineri, 7 iunie, pentru a lega liberele legale și pentru a profita de vremea frumoasă pentru o escapadă la munte, la mare sau pentru un city break.

Următoarele zile libere legale sunt:

1 iunie – Ziua Copilului (duminică)

8 iunie – prima zi de Rusalii (duminică)

9 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)

1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)

25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi)

26 decembrie – a doua zi de Crăciun (vineri)

Totodată, conform legii, mai sunt acordate două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru cei care aparțin acestor culte.

De asemenea, în cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă legea în acest sens riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000.

Ce reprezintă sărbătoarea Rusaliilor

Duminica Rusaliilor are loc în a șaptea duminică după Paște și, în acest an, se sărbătorește pe 8 iunie. Este cunoscută și sub denumirile de Cincizecime sau Coborârea Sfântului Duh toate făcând referire la marea sărbătoare creștină a Pogorârii Duhului Sfânt. Această sărbătoare celebrează venirea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus Hristos, după moartea acestuia. Săptămâna care începe cu Duminica Rusaliilor este numită Săptămâna Rusaliilor, cuprinzând Duminica Rusaliilor și prima zi de Rusalii sau Lunea Rusaliilor.

Citeşte şi: Vești rele pentru angajații din România! 6 zile libere vor fi tăiate, începând cu anul 2026

Potrivit Noului Testament din Biblie, apostolii au început să vorbească în limbi necunoscute atunci când Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lor. Sfântul Petru a folosit acest moment pentru a se adresa mulțimii și a ține prima predică creștină. Acest act a dus la convertirea și botezul a 3.000 de oameni și este considerat drept momentul nașterii Bisericii creștine ca mișcare religioasă.

Nu se știe exact când a fost sărbătorită pentru prima dată această zi, dar este menționată în secolul al II-lea în „Epistola Apostolilor”, o lucrare din biserica răsăriteană.

În biserica timpurie, întregul interval de 50 de zile care începea cu Paștele era numit Cincizecime. Botezurile aveau loc atât la început (de Paște), cât și la finalul acestei perioade (de Rusalii). Cele 50 de zile erau considerate o sărbătoare continuă, fiecare zi fiind privită ca o zi de bucurie. Se oficiau slujbe solemne zilnic, postul era interzis, iar rugăciunile se făceau stând în picioare. În bisericile occidentale, preoții și credincioșii poartă adesea veșminte roșii, simbolizând „limbile de foc” care s-au pogorât asupra ucenicilor, iar altarul este acoperit cu o pânză roșie.

Duminica Rusaliilor este și ziua în care se fac pomeni pentru cei trecuți în neființă. În credința populară, Rusaliile reprezintă spiritele morților, așa că oamenii oferă farfurii și căni, dar și alimente de pomană pentru sufletele celor morți.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări