CALENDAR ORTODOX 2 DECEMBRIE 2019. Ce sfinţi încep prima săptămână din decembrie

CALENDAR ORTODOX 2 DECEMBRIE 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an.

01 dec. 2019, 18:42
CALENDAR ORTODOX 2 DECEMBRIE 2019. Ce sfinţi încep prima săptămână din decembrie

Ortodoxe
Sf. Proroc Avacum; Sf. Mc. Miropi; Sf. Ier. Solomon, arhiepiscopul Efesului

Greco-catolice
Sf. pf. Avacum

Romano-catolice
Ss. Bibiana, m.; Silveriu, pp. m.; Habacuc, profet

Sfântul Proroc Avacum este pomenit în calendarul creştin ortodox la 2 decembrie

A fost fiul lui Asafat, din seminţia patriarhului Simeon, şi a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos. Înainte de căderea în robie a evreilor, Sfântul Proroc Avacum a prorocit căderea Ierusalimului şi a Templului.

Când a intrat împăratul babilonian Nabucodonosor în Ierusalim (586 î.Hr.), prorocul a fugit şi a trăit ca un străin în pământul ismailitenilor. După eliberarea Ierusalimului s-a întors în ţara sa, unde şi-a lucrat pământul.

Cartea sa, cuprinsă în Vechiul Testament, este în trei capitole. Sfântul Proroc Avacum a arătat că Pronia lui Dumnezeu cârmuieşte toate popoarele.

Dumnezeu este împăratul omenirii: „Aruncaţi privirea printre popoare, fiţi cu băgare de seamă şi înspăimântaţi-vă, căci se săvârşeşte în vremea voastră un lucru pe care voi nu l-aţi crede, dacă l-ar povesti cineva! Iată Eu stârnesc pe Caldei, neam amarnic şi iute, care cutreieră ţinuturi necuprinse, ca să pună stăpânire pe locuinţe care nu sunt ale lui. El este năpraznic şi înfricoşător. Puterea lui face dreptul lui, strălucirea lui „. (Avacum, 1; 5, 6, 7)

Dumnezeu pedepseşte popoarele, unele prin altele, dar le şi eliberează pe unele prin altele, iar cel drept va trăi prin credinţa sa.