Calendar ortodox 2 decembrie 2021. Sfinții Miropia și Avacum, tămăduitori de boli grave și izbăvitori de primejdii și nevoi

În această zi, sunt prăznuiți Sfântul Proroc Avacum și Sfânta Muceniță Miropia, ambii mari făcători de minuni. În timp ce Sfânta Miropia îi vindecă pe cei loviți de boli grele, Sfântul Avacum îi apără de primejdii și îi scoate din nevoi.

01 dec. 2021, 12:33
Calendar ortodox 2 decembrie 2021. Sfinții Miropia și Avacum, tămăduitori de boli grave și izbăvitori de primejdii și nevoi
Sfinții Miropia și Avacum

Sărbători religioase 2 decembrie 2021

Ortodoxe: Sfantul Proroc Avacum, Sfânta Muceniță Miropia

Greco-catolice: Sf. pf. Avacum

Romano-catolice: Ss. Bibiana, m.; Silveriu, pp. m.; Habacuc, profet

Calendar ortodox 2 decembrie 2021. Cine a fost Sfântul Proroc Avacum

Sfântul Proroc Avacum a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos, scrie crestinortodox.ro. A prorocit despre robia Ierusalimului, despre pustiirea bisericii și luarea poporului în robie. Prorocul Avacum a murit cu doi ani înainte de întoarcerea iudeilor din robie.

Odată, el a preparat o fiertură și a pus dumicați de pâine în vas, după care li s-a adresat celor din casă: „Eu mă duc departe și de voi zăbovi, voi să duceți pâine secerătorilor”. Acestea zicând, a ieșit din casă și i s-a arătat îngerul Domnului pe cale și i-a zis: „Avacume, du prânzul pe care-l ai lui Daniil în Babilon, în groapa cu lei”.

Citeste si Detalii mai puţin cunoscute despre Ziua Naţională a României. Regina Maria a fost la un pas de a rata Marea Unire din 1 decembrie 1918

Apoi, îngerul Domnului l-a apucat de creștet l-a ridicat de păr și l-a dus în Babilon deasupra gropii cu lei. Ajuns acolo, Avacum i-a strigat lui Daniil. Avacum i-a dat acestuia mâncarea, iar Daniil a zis: „Ți-ai adus aminte de mine, Dumnezeule, și n-ai lăsat pe cei ce Te iubesc pe Tine”. Apoi, îngerul lui Dumnezeu l-a dus pe Avacum înapoi în pământul iudaic.

Calendar ortodox 2 decembrie 2021. Cine a fost Sfânta Muceniță Miropia

Sfânta Muceniță Miropia s-a născut în cetatea Efesului, din părinți creștini. Mergea adeseori la mormântul Sfintei mucenițe Ermionia, una din fetele Sfântului Apostol Filip, din ale cărei sfinte moaște lua mir și îi tămăduia cu el pe cei bolnavi.

În vremea lui Numerian a fost ucis ostașul creștin Isidor. Noaptea, Sfânta Miropia a luat trupul mucenicului și l-a îngropat creştineşte. Aflând Numerian că trupul acestuia a fost furat, a poruncit să fie chinuiți străjerii care păzeau trupul neînsuflleţit.

Citeste si Calendar ortodox decembrie 2021. Sărbători religioase în decembrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Nicolae, Ignat, Ajunul Crăciunului, Crăciun, Sfântul Ştefan şi Anul Nou

Văzând Sfânta Miropia cum erau chinuiți strajerii și-a zis: „Dacă aceștia pătimesc așa pentru mine, care am luat pe ascuns trupul mucenicului, și vor fi tăiați, apoi amar va fi mie la judecată lui Dumnezeu, căci se va munci sufletul meu, ca una ce am fost pricinuitoarea uciderii acestor oameni„. Și îndată a mărturisit că ea este cea care a furat trupul în timp ce străjerii dormeau.

La auzul acestor cuvinte, Numerian a poruncit să fie ucisă. Înainte de a-și da duhul, i s-a arătat Isidor spunându-i: „Pace ție, Miropie, s-au auzit rugăciunile tale de către Dumnezeu, căci iată vei fi împreună cu noi și vei primi cununa cea gătită ție„.

Scurtă rugăciune către Sfântul Proroc Avacum

A prorocului Tău, Doamne, Avacumpomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Propovăduind pe Domnul Slavei şi vestind de mai înainte venirea Lui, pe care ai văzut-o săvârşindu-se şi arătându-se dintr-o Fecioară Sfântă, te bucuri, Preafericite Avacum.

Toţi prorocii veselindu-se, se bucură de ziua ta cea plină de veselie, de Dumnezeu înţelepţite, împărtăşindu-se din bucuria şi Dumnezeiasca ta mărire; cu care împreună rugându-te, scapă din nevoi pe cei ce te laudă pe tine. Amin.