Calendar ortodox 2 februarie 2023. Cruce roșie: Întâmpinarea Domnului. Rugăciune făcătoare de minuni la sărbătoarea Întâmpinării Domnului

În această zi de mare sărbătoare pentru credincioşi, este prăznuită Întâmpinarea Domnului. Sărbătoarea este celebrată la 40 de zile de la Nașterea Domnului. Rugăciunea la sărbătoarea Întâmpinării Domnului are puteri speciale dacă este rostită în această zi, desigur, ea putind fi spusă ori de câte ori ne aflăm la necaz.

01 feb. 2023, 16:28
Calendar ortodox 2 februarie 2023. Cruce roșie: Întâmpinarea Domnului. Rugăciune făcătoare de minuni la sărbătoarea Întâmpinării Domnului

Sărbători religioase 2 februarie 2023

Ortodoxe: Întâmpinarea Domnului

Greco-catolice: ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI ÎN TEMPLU. EvU Lc 2,25-32; Ap Evr 7,7-17; Ev Lc 2,22-40. Ziua Vieții Consacrate

Romano-catolice: ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI; Sf. Ioana

Calendar ortodox 2 februarie 2023. Semnificația sărbătorii Întâmpinarea Domnului

La 40 de zile de la Nașterea Sa, Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii care prevedea ca primul născut băiat să fie închinat lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere, potrivit crestinortodox.ro. Tot la 40 de zile de la naşterea pruncului se făcea și curățirea mamei.

În Templu, Maria, Iosif şi Hristos sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana. Dreptul Simeon era unul dintre traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă. În momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu“, a înlocuit termenul „fecioara” cu „femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioara.

Simeon, om al rugăciunii, reprezintă așteptarea împlinirii profețiilor. În momentul în care acesta Îl ia în brațe pe Hristos, rostește: „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochi mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău, Israel“ (Luca 2, 29-32). Simeon cere să fie eliberat, după care pleacă spre a vesti și morților că Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat.

Calendar ortodox 2 februarie 2023. Rugăciune la sărbătoarea Întâmpinării Domnului

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci, ca prin oglindă, în ghicitură și mai pe urmă, în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt, întru întâmpinarea întregii lumi, Te-ai arătat ca Prunc, purtat în brațele Dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului și Întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon.

Astăzi cerurile se veselesc și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusă dumnezeiască Lumină, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup.

Citeste si Rugaciunea de seara catre Fecioara Maria. Nu te culca fara sa o rostesti!

Pentru aceasta proslăvim nespusă coborârea Ta și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat. Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei și să-l înfrumusețezi pe el, ca pe un mire.

Iar pe noi, pe toți, care prăznuim dumnezeiasca Ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru Ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să Te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu și noi să fim poporul Tău.

Iar în slăvita și înfricoșătoarea zi a venirii Tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi. Slavă milosârdiei Tale, slavă Împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de Început al Tău Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o spunem atunci când suntem bolnavi