Calendar ortodox 2 martie 2021. Sfântul Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriţi. Rugăciune pentru căsnicie liniştită

În această zi, sunt prăznuţi Sfinţii Nicolae Planas, ocrotitorul căsniciei, şi Teodot. Pentru a te bucura de o căsnicie liniştită, citeşte azi rugăciunea către Sfântul Nicolae Planas.

01 mart. 2021, 17:20
Calendar ortodox 2 martie 2021. Sfântul Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriţi. Rugăciune pentru căsnicie liniştită
Sfântul Nicolae Planas; moaştele Sfântului Nicolae Planas. FOTO: doxologia.ro

Sărbători ortodoxe 2 martie 2021

Ortodoxe: Sfântul Nicolae Planas; Sfântul Teodot

Greco-catolice: Sf. m. Eutropie, Cleonic și Vasilisc

Romano-catolice: Sf. Angela a Crucii, călug.

Calendar ortodox 2 martie 2021. Cine a fost Sfântul Nicolae Planas

Pe 2 martie 2021 se împlinesc 89 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriți. Întreagă viață a sfântului Nicolae Planas a fost una caracterizată de jertfă. El a trăit în mijlocul oamenilor, fiind o pildă vie de viețuire creștină, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Nicolae Planas este cunoscut ca ocrotitor al celor căsătoriți deoarece multe sunt familiile care, în urmă rugăciunilor către sfânt, au dobândit liniștea. Acest fapt nu înseamnă neapărat că atunci când îi cerem ajutorul în rugăciune, vom fi feriți de ispite, ci mai degrabă, să avem credință că prin ajutorul sfântului, vom avea puterea de a le birui.

Citeste si Preoţii din Târgovişte au pus mână de la mână pentru a plăti operaţia unui copil care suferă de obezitate morbidă

Calendar ortodox 2 martie 2021. Cine a fost Sfântul Teodot

Sfântul Teodot s-a născut în Galatia (Asia Mică) și a fost episcop al cetățîi Cirene din Cipru. În timp ce împăratul Liciniu (311-324) îi persecută pe creștini pentru că nu aduceau jertfe zeilor, Teodot le cerea păgânilor să se închine lui Hristos. Când Sabin, conducătorul insulei Cipru, l-a sfătuit pe Teodot să se lepede de Hristos, acesta a răspuns: „Dacă ai ști tu bunătatea Dumnezeului meu, în Care îmi pun eu nădejdea, și Care în urmă acestor chinuri mă va încununa pe mine cu fericită nemurire, și tu ai vrea să suferi aceste chinuri numai să dobândești ceea ce am„.

Este întemnițat și supus la diverse chinuri. La început, l-au pus pe un grătar de fier sub care au aprins un foc; apoi i-au bătut cuie în tălpi și l-au pus să meargă. Mulți din cei ce au văzut cu câtă răbdare îndură chinurile, au primit credință în Hristos. Sfântul Teodot a fost eliberat în vremea Sfântului Constantin cel Mare și a trecut la cele veșnice în anul 326.

Citeste si Confesiunile preotului care le-a fost alături bolnavilor COVID: „A nega că există o boală precum coronavirusul este o greşeală. Există şi ne afectează”

Calendar ortodox 2 martie 2021. Rugăciune pentru căsnicie liniştită

Săltaţi acum popoare bătând din palme cu tărie şi primiţi pe Sfântul cel vestit între Sfinţi, pe Nicolae Naxiotul, pe primitorul cel călduros al tuturor celor ce i se roagă şi pârga cea dumnezeiască a tuturor preoţilor; pe cel care în vremurile din urmă a bineplăcut lui Dumnezeu. Nu vom tăcea, Născătoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale noi, nevrednicii. Că de nu ai fi stătut tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi izbăvit pe noi dintru atâtea nevoi? Sau cine ne-ar fi păzit pe noi până acum slobozi? Nu ne vom depărta de la tine, Stăpână, că tu izbăveşti pe robii tăi pururea din toate nevoile. Miluieşte-mă, Dumnezeule. Amin.