Preoţii din Târgovişte au pus mână de la mână pentru a plăti operaţia unui copil care suferă de obezitate morbidă

Mai mulţi preoţi Târgoviște au pus mână de la mână şi au strâns suma de 8.500 de lei pentru tratamentul unui copil din comuna Nucet, care suferă de obezitate morbidă. Banii acoperă o parte din costurile tratamentului.

24 feb. 2021, 17:57
Preoţii din Târgovişte au pus mână de la mână pentru a plăti operaţia unui copil care suferă de obezitate morbidă
Copil obez. FOTO: CNN

Un copil care suferă de obezitate morbidă, în vârstă de 15 ani, a fost ajutat financiar de preoţi din mai multe parohii din Protoieria Târgoviște Sud. Banii urmează să acopere tratamentul pe care băiatul îl va urma la Spitalul Monza din Capitală, scrie basilica.ro.

Copil care suferă de obezitate morbidă, ajutat financiar de preoţi

Obezitatea

de grad 3, sau obezitatea morbidă, reprezintă acumularea de kilograme în exces, care poate pune viaţa în pericol. Pacienţii care suferă de obezitate morbidă întâmpină dificultăţi la realizarea unora dintre cele mai banale activităţi, precum mersul.

Luna trecută, parohiile din orașul Găești au contribuit cu suma de 7.000 lei pentru a-i ajuta pe locatarii afectați de explozia de la blocul 18. Deflagraţia şi incendiul au lăsat fără adăpost 38 de persoane.

La nivelul întregii eparhii, anul trecut, pentru activităţile filantropice Arhiepiscopia Târgoviştei a cheltuit 3.663.576 lei. Numărul total de beneficiari: 183.658 de persoane.

Preotul Dan Damaschin, binefăcătorul sărmanilor: „Copiii nu ştiu de vaccinuri. Ştiu de foame şi de frig”

Un alt caz celebru de filantropie în rândul feţelor bisericeşti este cel al preotului Dan Damaschin. Preotul Dan Damaschin şi-a căpătat reputaţia de binefăcător. Ajută necondiţionat şi pe oricine este în nevoie. El spune că este complet greşită percepţia acelora care consideră că sărmanii sunt leneşi. Părintele explică faptul că, în multe cazuri, atunci când familiile au mulţi copii, „mulți pentru că iubesc copiii„, timpul alocat muncii scade simţitor.

Se numește analfabetism social. Vă dau o simplă imagine: unde locuiește o familie cu foarte mulți copii în România? De regulă la marginea societății, departe de civilizați […] În România, din păcate, s-a accentuat doar imaginea viciului – și anume că doar în familii vicioase apar copii mulți – ceea ce este fals. Sunt foarte multe familii care nasc copii mulți pentru că iubesc copiii, iubesc viața, dar trebuie cunoscut și faptul că atât timp cât o familie dă naștere unor copii, atunci timpul alocat muncii scade. O mamă care are 3-4 copii, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie angajată pe viață ca mamă și să se pensioneze din această „funcție”. Pentru că este cea mai valoroasă profesie. Ea „produce” patru oameni pentru comunitate, care vor întreține, la rândul lor, alte câteva zeci, peste ani”, este de părere preotul Damaschin.

Citeşte şi ÎPS Calinic le INTERZICE preoţilor din Suceava să mai ceară bani pentru serviciile religioase

Copiii pe care noi îi ajutăm nu își doresc nici de Crăciun, nici de Paști, mașini cu telecomandă, drone sau excursii exorbitante. Ei își doresc lucruri elementare, care să le permită un trai normal, cum văd la cei din jur. Își doresc niște ghete ca să poată merge cu colinda, o geacă să meargă la școală curați, de Paști o haină nouă ca să poată merge la Înviere, toamna un ghiozdan. Lucruri normale. Noi asta încercăm să facem. Să îi ajutăm pe copii să trăiască în normalitate pentru ca normalitate aceasta să devină o permanență în viața fiecărei familii cu mulți copii„, adaugă preotul.

Acesta a mai spus că pe copiii din familiile sărace nu îi interesează problema pandemiei, fiind interesaţi  doar să aibă ce mânca şi să nu îngheţe de frig.

Copiii nu știu nici de măști, nu știu nici de vaccinuri, nici de oxigen. Copiii știu că le este foame. Pe copii nu îi interesează dacă virusul a fost scăpat sau nu din laborator, ei știu doar că trebuie să mănânce și să se încălzească. Astfel încât e o luptă mare pentru a-i lămuri că este un moment greu din viața noastră pe care trebuie să îl depășim împreună. Că trebuie să învețe la fel de bine, să fie la fel de harnici, de plini de viață, deși în jurul lor se prăbușește o lume”, evidenţiază duhovnicul pentru Europa Liberă.