Ortodoxe: Sfântul Mucenic Mamant
Greco-catolice: Sf. m. Mamant; Sf. patr. Ioan Postitorul al Constantinopolului
Romano-catolice: Fer. Ingrid, călug.
Sfântul Mucenic Mamant s-a născut în Paflagonia (Asia Mică), din părinți creștini, potrivit crestinortodox.ro. Părinţii acestuia, pentru că nu au lepădat credința în Hristos, au fost întemnițați. Astfel, Sfântul Mamant s-a născut în închisoare. Tatăl său moare înainte ca acesta să se nască, iar mama sa – la scurt timp după ce îl naşte.
Un înger i se descoperă unei femei creștine, Amina, și îi poruncește să meargă la temniță și să-l ia pe Mamant.
Mamant nu a vorbit până la vârsta de cinci ani, iar când a împlinit această vârstă, primul cuvânt pe care l-a rostit a fost „Mama”. Amina, văzând că deseori copilul își strigă mama, i-a pus numele Mamant.
În vremea domniei lui Aurelian, creştinii erau prigoniţi. Nu erau iertați nici copiii. Astfel, Mamant la vârsta de cincisprezece ani, ajunge înaintea împăratului și i se cere să renunțe la credința în Hristos. Pentru că refuză, este supus la multe chinuri: este biciuit, ars, iar în cele din urmă este aruncat în mare. Un înger al Domnului l-a scos din mare și l-a dus pe un munte de lângă Cezareea. Aici fiarele sălbatice s-au îmblânzit datorită rugăciunilor acestuia.
Descoperit de persecutori, este adus din nou la judecată și ucis.
Potrivit bisericii, acesta cunoscut drept ocrotitor al păstorilor, orfanilor și al victimelor torturate. Pentru a primi grabnic ajutor, citiți în această zi Troparul Sfântului Mucenic Mamant, glasul al 4-lea:
“Mucenicul Tău, Doamne, Mamant, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin”.