Calendar ortodox 20 aprilie 2023. Cruce neagră. Sfântul Teotim Vindecătorul. Rugăciunea „Darul învierii” vindecă orice suferinţă

Anual, pe 20 aprilie, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Teotim Vindecătorul, episcopul Tomisului. În această zi, este recomandat să rosteşti rugăciunea "Darul învierii", despre care se spune că vindecă orice suferinţă, fie ea trupească sau sufletească.

19 apr. 2023, 19:35
Calendar ortodox 20 aprilie 2023. Cruce neagră. Sfântul Teotim Vindecătorul. Rugăciunea „Darul învierii” vindecă orice suferinţă

Sărbători religioase 20 aprilie 2023

Ortodoxe: Sfântul Teotim, episcopul Tomisului

Greco-catolice: Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim de Tomis

Romano-catolice: Ss. Anicet, pp.; Marcian, călug.

Calendar ortodox 20 aprilie 2023. Cine a fost Sfântul Teotim Vindecătorul

Sfântul Teotim, episcopul Tomisului, este un sfânt originar din Dacia Pontică, potrivit crestinortodox.ro. El a trăit în a două jumătate a secolului al IV-lea și la începutul celui următor. Potrivit scrierilor bisericeşti, Sfântul Teotim ducea o viață ascetică, purta plete lungi și era cunoscut drept „filosof”.

Socrate spunea despre Sfântul Teotim că „era cunoscut de toți – împărați, episcopi, călugări, credincioși și barbari – pentru evlavia și corectitudinea viețîi sale”.

Citeste si Mitropolia Olteniei a stabilit un plafon maxim pentru taxele de înmormântare, botez și nuntă! Câţi bani trebuie să dai la preot dacă ai un astfel de eveniment în familie

În anul 400, Sfântul Teotim lua parte la un sinod local din Constantinopol, convocat de Sfântul Ioan Gură de Aur împotriva învățăturii eretice a episcopului Antonin al Efesului.

Peste veacuri, Sfântul Ioan Damaschin avea să reproducă, în lucrarea „Sfintele paralele“, câteva povăţuiri morale date de Sfântul Teotim: „Cel ce păcătuiește cu gândul, prin însăși iuțeala gândului, săvârșeste păcatul complet, pe când faptele trupului pot fi întrerupte de multe piedici“; „Lucrul grav nu este să suferi aspru, ci să suferi pe drept“.

Calendar ortodox 20 aprilie 2023. Rugăciunea Darul Învierii, către Sfântul Teotim

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate, Părinte Ierarhe Teotim, roagă pe Hristos Dumnezeu, ca să vindece trupurile și sufletele noastre.

Citeste si Cum se face corect pomana pentru morți. Un cunoscut preot vorbeşte despre modul în care onorăm amintirea celor răposaţi: „Fără reguli numerice și cantitative. Puțin, cu suflet și e destul!”

Prealuminat păstor al Tomisului, vas al isihiei și cuvântării de Dumnezeu, chip al iubirii părintești te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Teotim, revărsând în lume mirul milostivirii de Sus. Pentru aceasta, ca la un izvor pururea curgător al harului lui Dumnezeu la tine alergăm și cu credință îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Teotim, inimă în care bate iubirea Sfintei Treimi!

Dezleagă-ne din legăturile nevăzute, tămăduiește-ne și ne călăuzește la raiul smereniei, cu darul de sus și rugăciunile tale către Domnul. Acoperă-ne mintea de năvălirile păgâne și pierzătoare, alinându-ne cu o picătură din roua dumnezeieștii isihii, și ne deschide inima cu razele înțelegerii duhovnicești, ca să ne gătim cum se cuvine a-L primi pe Mântuitorul Hristos. Amin!