Cum se face corect pomana pentru morți. Un cunoscut preot vorbeşte despre modul în care onorăm amintirea celor răposaţi: „Fără reguli numerice și cantitative. Puțin, cu suflet și e destul!”

Atunci când o persoană dragă părăseşte această lume, am face orice să ştim că a ajuns într-un loc mai bun, că îi este bine, că a scăpat de orice durere, că şi-a găsit liniştea şi mai ales că a fost mântuită de păcate.

28 ian. 2023, 16:43
Cum se face corect pomana pentru morți. Un cunoscut preot vorbeşte despre modul în care onorăm amintirea celor răposaţi: „Fără reguli numerice și cantitative. Puțin, cu suflet și e destul!”

Cum se face corect pomana pentru morți. Ca să se asigure că celor dragi le este bine Dincolo şi nu duc lipsă de nimic, mulţi dintre noi obişnuiesc să facă pomeni cu oameni mulţi şi mâncăruri din belşug, care de care mai sofisticate.

Pomana este un act de milostenie ce se face atât pentru ajutorarea celor vii, cât și pentru sufletul morților. Pomana pentru morți o fac cei rămași dintre rude, pentru a mijloci îndurarea lui Dumnezeu.

Cum se face corect pomana pentru morți

Preoţii spun, însă, că nu fala celor rămaşi aici îi va mântui pe cei plecaţi. Cei răposaţi se mulţumesc cu puţină mâncare dată de pomană şi cu rugăciuni rostite în mod constant. În acest fel, îi purtăm în gândurile noastre şi le onorăm amintirea.

Morții nu mănâncă, însă eu am scotocit firesc prin pachetele primite la diverse momente ceremoniale și nu cred că sunt singurul. Pe de altă parte și dacă ar mânca morții, ar mânca… foarte puțin.

Citeste si De ce nu a făcut Monica Tatoiu parastas după moartea mamei sale: „Eu nu dau pomana la cimitir”

E minunat gestul de reface masa comuniunii cu cei plecați. Fizic ei nu sunt, dar spiritual îi simți. Chiar dacă uneori tristețea e înlocuită cu ceva mai multă veselie, pomenirea celui ce nu stă la masă are loc.

Istorii, clipe, amintiri, povești. Toate au alt rost atunci când sunt spuse într-un cadru rânduit. Nu, în niciun caz aceste întâlniri sau daruri nu sunt date să îndestuleze pe cineva, sau pentru că cineva ar economisi un prânz acasă, ci, sunt, clipe ale unor întâlniri spirituale, care se sting ușor, după un ritm aproape natural.

Totuși, așa cum spuneam mai sus… dacă ar mânca cei ce nu mai sunt pe aici cu noi, ar mânca foarte puțin. Deci, fără fast, fără zgomot, fără cantități, fără reguli numerice și cantitative, care să înglodeze.

Puțin, cu suflet și e destul!”, a scris preotul Paul Iulius Negoiță pe site-ul său.

Citeste si Mărturisirile unui preot care susține că a fost în iad, după ce a suferit un infarct: „Nu l-aș dori nici celui mai mare dușman al meu”