CALENDAR ORTODOX 20 IANUARIE 2018: Este celebrat sfântul care aduce voie bună

Calendarul ortodox îl pomeneşte pe 20 ianuarie 2018 pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare, al cărui nume înseamnă în limba greacă voie bună.

RomaniaTV.net
19 ian. 2018, 16:54
CALENDAR ORTODOX 20 IANUARIE 2018: Este celebrat sfântul care aduce voie bună

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Cuv. Eftimie cel Mare ; Sf. Mc. Vas şi Eusebiu ; Sf. Mc. In, Pin şi Rim

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. Eftimie cel Mare

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Fabian, pp. m.; Sebastian, m.

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este pomenit în calendarul creştin ortodox la 20 ianuarie.

Cuviosul Eftimie cel Mare s-a născut în vremea împăratului Graţian (375-383), în cetatea Melitina din Armenia, într-o familie evlavioasă. S-a născut în Melitina, în cuprinsul mitropoliei Armeniei, din pântece sterp şi neroditor, ca şi sfântul Ioan Botezătorul. Părinţii lui, Pavel şi Dionisia, erau oameni cucernici. Numele şi l-a primit potrivit cu făgăduinţa de sus, căci pe când părinţii lui se rugau să aibă fii, glas de sus a venit spunându-le să se bucure şi să fie cu voie bună (iar numele Eftimie pe elineşte înseamnă voie bună).

A avut parte de o solidă educaţie creştină, hirotonit preot a fost numit să administreze schiturile şi bisericile din mitropolia Armeniei. La vârsta de 29 de ani a mers la Ierusalim, stabilindu-se într-o lavră în apropierea oraşului Fara. A trăit aici cinsprezece ani, după care s-a retras într-o peşteră pe valea Iordanului, trăind în post şi rugăciune. A fost descoperit ca fiind un mare trăitor şi căutat de mulţime pentru sfat şi binecuvântare. Pentru linişte, Cuviosul Eftimie şi-a zidit chilie în munţii dinspre Mare Moartă, coborând numai sâmbăta şi duminica pentru a se întâlni cu cei care îi căutau sfatul.

A fost un mare apărător al dreptei credinţe, împotriva ereziilor lui Nestorie sau Eutihie, condamnate de sinoadele ecumenice III (Efes, 431) şi IV (Calcedon, 451). A reuşit să o aducă din nou la ortodoxie pe împărăteasa Eudochia, care era de partea ereziei monofizite (susţinută de Eutihie).

Cuviosul Eftimie a murit la vârsta de 97 de ani, în timpul împăratului Leon cel Mare, lăsând în urma sa mulţime de ucenici, dintre care doi, Ilie şi Martirie, după proorocia sfântului, au devenit patriarhi ai Ierusalimului.