Calendar ortodox 20 mai 2023. Cine îşi serbează onomastica în această zi. Mii de românce poartă numele acestei sfinte

Anual, pe 20 mai, credincioşii o prăznuiesc pe Sfânta Lidia, considerată protectoarea familiei. Orice problemă ai avea legată de familie, neînţelegeri cu membri ai familiei, probleme de sănătate ale acestora sau examene pe care aceştia trebuie să le treacă, i te poți ruga acestei sfinte, iar rugăciunea nu va rămâne fără răspuns.

19 mai 2023, 11:30
Calendar ortodox 20 mai 2023. Cine îşi serbează onomastica în această zi. Mii de românce poartă numele acestei sfinte
Sfânta Lidia. Sursa FOTO: Ziarul Lumina

Sărbători religioase 20 mai 2023

Ortodoxe: Sfânta Lidia; Sfântul Mucenic Talaleu

Greco-catolice: Sf. m. Talaleu

Romano-catolice: Ss. Bernardin din Siena, pr. *; Lidia, ucenica sf. Paul

Calendar ortodox 20 mai 2023. Cine a fost Sfânta Lidia

Sfânta Lidia este cunoscută drept prima creștină din Europa, scrie crestinortodox.ro. Lidia s-a născut şi a crescut în Filipi,  o colonie romană din Macedonia, din vechea Grecie. După ce Pavel predică mai multor femei adunate la un râu din apropierea cetății Filipi, Lidia, care era vânzătoare de porfiră, a început să creadă în Hristos și a mărturisit că vrea să devină creștină.

Citeste si Părintele Calistrat, sfaturi pentru părinți despre educația copiilor: „Învață-l Tatăl Nostru. Nu-i băga prostii în cap, să îi pui titulatura de „geniu”. Geniile le alege Dumnezeu”

Din Scriptură aflăm că „Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14). Ea va primi botezul de la Sfântul Apostol Pavel, iar în casa ei se formează prima comunitate creștină europeană. Aşadar, în Filipi se consideră că a existat prima comunitate creştină din Europa.

Calendar ortodox 20 mai 2023. Rugăciunea scurtă a Sfintei Lidia pentru protejarea familiei și izbăvirea de orice necaz al familiei

Cu cuget curat pe Dumnezeu cinstind, prin Pavel primit-ai lumina harului și cea dintâi în Filippi lui Hristos ai crezut, de Dumnezeu înțelepțită, cu toată casa ta. Pentru aceasta, în cântări te cinstim, Lidia din Filippi. Slavă Celui ce ne-a izbăvit prin tine, Slavă Celui ce lucrează prin tine, Slavă Celui ce prin tine ne-a dăruit cele înalte. Amin

Citeste si Părintele Calistrat Chifan, despre întâlnirea cu diavolul: „Era un om cam de vreun metru, mititel, negru, cu pălărie pe cap”