CALENDAR ORTODOX 20 MARTIE 2020. Ce sărbătoriţi sunt vineri

CALENDAR ORTODOX 20 MARTIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. 

19 mart. 2020, 12:30
CALENDAR ORTODOX 20 MARTIE 2020. Ce sărbătoriţi sunt vineri

Ortodoxe
Sf. Cuv. Mucenici din Mănăstirea Sf. Sava cel Sfinţit

Greco-catolice
Sf. cuv. m. ucişi în Mănăstirea Sf. Sava

Romano-catolice
Ss. Ioan Nepomuk, pr. m.; Paul, Ciril, Eugen şi îns. m.

Sfinţii Cuvioşi Mucenici ucişi în Mănăstirea Sf. Sava cel Sfinţit sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 20 martie.

Moartea mucenicească a cuvioşilor părinţi s-a întâmplat în timpul împărătesei Irina (790-802) şi a fiului acesteia Constantin VI, când în Palestina sarazinii făceau dese incursiunii în ţinuturile din preajma Ierusalimului.

Două astfel de năvăliri s-au întâmplat la Mănăstirea Sfântului Sava, în timpul Postului Mare, una în săptămâna dinaintea Floriilor şi cealaltă în Joia Mare dinaintea Paştilor, în urma cărora au fost ucişi sau răniţi de moarte mulţi dintre vieţuitorii mănăstirii, chiliile fiind incendiate.

Uciderea Sfinţilor Mucenici s-a făcut cu sălbăticie, unii dintre ei a au fost săgetaţi cu săgeţile, altora li s-a tăiat capul, alţii au fost tăiaţi în două, iar altora li s-au tăiat mâinile şi picioarele sau au fost ucişi cu pietre.

În mănăstire era şi peştera Sfântului Sava, aici au murit optsprezece monahi, asfixiaţi cu fum. Monahii au fost chinuiţi pentru a spune unde este vistieria şi mai marii aşezământului. 


loading...