CALENDAR ORTODOX 2014: Ce sfânt sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2014: Sf. Sfințiți Mc. Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul; Așezarea moaștelor Sf. Mare Mc. Gheorghe în Lida

03 nov. 2014, 06:22
CALENDAR ORTODOX 2014: Ce sfânt sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2014: Sfinții Sfințiți Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 3 noiembrie.

Printre martirii din timpul persecuții anticreștine ordonate de împăratul persan Șapor (310-379) s-au numărat și aceștia. Din pricina numărului mare de convertiți la creștinism, împăratul a decis să înceteze execuțiile în rândul credincioșilor de rând și să-i urmărească în special pe clerici și ierarhi.

Sfântul Achepsima era episcop al cetății Naesson, în vârstă de optzeci de ani, când a fost adus în fața judecății autorităților persane. Păstrându-și cu dârzenie mărturisirea, a fost supus la chinuri și apoi întemnițat. La fel au pătimit și Iosif preotul și Aitala diaconul, fiind apoi închiși alături de episcopul lor.

Slăbiți peste măsură de foame, torturați neîncetat, sfinți au răbdat până la sfârșit, fiind numărați în ceata martirilor pentru Hristos, căci Achepsima a fost ucis în bătaie iar Iosif și Aitala omorâți cu pietre, scrie Agerpres.