CALENDAR ORTODOX 2015: Ce mare sfânt este pomenit sâmbătă

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendarul BOR. 

17 iul. 2015, 13:51
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce mare sfânt este pomenit sâmbătă

Ortodoxe 
Sf. Mc. Emilian de la Durostor; Sf. Cuv. Pamvo

Greco-catolice 
Sf. m. Emilian din Durostorum

Romano-catolice 
Ss. Frederic, ep.; Emilian din Durostorum, m.

Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum este pomenit în calendarul creștin ortodox la 18 iulie. Sfântul Emilian a suferit martiriul în timpul persecuției dezlănțuite de împăratul Iulian (361-363), supranumit ”Apostatul” pentru că-și părăsise credința creștină.

După ce a preluat conducerea imperiului, Iulian a încercat restaurarea credințelor și a practicilor păgâne, luând măsuri de persecutare a creștinismului. Astfel, la conducerea armatei și a marilor unități administrative au fost instalați funcționari păgâni. Aceștia aveau misiunea să reintroducă vechile practici, să refacă templele și să le redea cultului.

În acea vreme a venit, la Durostorum, guvernatorul Capitolinus, pentru a vedea în ce măsură populația acestui oraș avea cultul zeilor. După ce a adus jertfe tuturor zeilor și a constatat că poporul de aici se închină acestor zei, guvernatorul a poruncit să fie chemați la un ospăț toți mai-marii cetății.

Văzând această sărbătoare păgână, Emilian a răsturnat cu mâinile sale toți idolii care se găseau acolo, a spart vasele și a doborât altarele tuturor zeilor din Durostorum. Guvernatorul Capitolinus a poruncit ca Emilian să fie închis. Fiind supus la chinuri pentru a-și lepăda credința și a se întoarce la păgânism, el și-a mărturisit cu îndrăzneală credința în Hristos, nedorind să aducă jertfe zeilor. Pentru aceasta, a fost bătut cumplit, iar în cele din urmă a fost aruncat în foc.

Astfel a pătimit ca martir pentru Hristos, în anul 362, tânărul Emilian din Durostorum.