CALENDAR ORTODOX 2015: Ce mari sfinţi sărbătorim astăzi. Mulţi români le poartă numele

CALENDAR ORTODOX 2015: Cinstirea Sfintei Icoane"Prodromița" de la Muntele Atos; Sf. Mc. Proclu și Ilarie; Sf. Cuv. Mihail Maleinul; Sf. Veronica

RomaniaTV.net
11 iul. 2015, 14:00
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce mari sfinţi sărbătorim astăzi. Mulţi români le poartă numele

CALENDAR ORTODOX 2015: Icoana Maicii Domnului numită „Prodromița” este una dintre icoanele făcătoare de minuni, păstrate în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos. Prăznuirea acestei icoane are loc în fiecare an, pe data de 12 iulie, cu priveghere de întreaga noapte.

Prodromița este una dintre icoanele nefăcute de mână omenească. Icoana a fost zugrăvită în chip minunat, în anul 1863, în Țara Românească. În acel an, părinții Nifon și Nectarie, ctitorii Schitului Prodromu, din Sfântul Munte Athos, mergând în țară pentru trebuințele schitului, aveau în inima lor o mare dorință pentru o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care să fie așezată în biserica cea nouă.

Cei doi părinți au căutat în Iași un zugrav mai bun, care să le zugrăvească o icoană a Născătoarei de Dumnezeu. Și au găsit un zugrav bătrân, Iordache Nicolau, cu care s-au învoit să le facă această icoană, după modelul primit de la părinți. Însă s-au tocmit ca să lucreze numai cu post și aspră rânduială, în felul următor: de dimineață până când va flămânzi să nu ia nimic în gură, iar după-masă să nu mai picteze. Bătrânul zugrav a primit învoiala și iată ce scria el, în 29 mai 1863, despre zugrăvirea icoanei, într-o scrisoare păstrată în arhiva Schitului Prodromu: „Eu, Iordache Nicolau, zugrav din orașul Iași, am zugrăvit această Sfântă Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însăși mâna mea, și în vremea lucrului a urmat o minune preaslăvită, în modul următor: După ce am terminat veșmintele, după meșteșugul zugrăvirii mele, m-am apucat să lucrez fața Maicii Domnului și a Domnului nostru Iisus Hristos; iar după ce am dat gata mâna întâia și a doua, apucându-mă de noapte ca să termin de zugrăvit, privind eu la chipuri am văzut că totul a ieșit dimpotrivă, pentru care foarte m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul. Și așa, făcându-se seară, m-am culcat mâhnit, nemâncând nimic în ziua aceea, dar socotind că a doua zi sculându-mă, să mă apuc mai cu dinadinsul de lucru. După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă să-mi lumineze mintea, ca să pot isprăvi Sfânta Icoană; și când m-am dus să mă apuc de lucru, o! preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! S-au aflat chipurile terminate desăvârșit, precum se vede. Eu văzând această minune, n-am mai îndrăznit a-mi pune condeiul pe ea, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși greșeală am făcut aceasta, ca să mai dau lustru la o asemenea icoană. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane.”

Icoana este zugrăvită pe lemn de tei, având un metru înălțime și 0,70 metri lățime. Zugravul a lucrat icoana în Mănăstirea Bucium, județul Iași. O caracteristică a acesteia este faptul că icoana, cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credința cum că Sfintele Fețe au fost pictate în chip minunat de mână nepământească. Icoana Prodromița a făcut multe minuni, de-a lungul vremii. Maica Domnului a vindecat în chip minunat mulți bolnavi.

În această zi sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie.