CALENDAR ORTODOX 2015: Ce mari sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendar.
Alina Costache
13 iun. 2015, 20:11
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce mari sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2015: Sfantul Proroc Elisei a fost agricultor. A fost chemat de Ilie, din porunca dumnezeiasca, la misiunea de proroc. Ilie i-a descoperit lui Elisei revelatia dumnezeiasca si a cerut cu lacrimi de la Dumnezeu, ca indoit sa-i dea acestuia harul prezent in el. Elisei si-a parasit casa si familia si a urmat lui Ilie. L-a urmat pe Ilie pana la inaltarea acestuia la cer, cand i-a preluat cojocul, dar si darul profetic.

De la nastere s-a aratat mare facator de minuni, pentru ca o juninca de aur din Silom, careia israelitenii ii aduceau jertfele lor, a murit in ceasul nasterii lui Elisei si a mugit asa de tare, incat glasul ei s-a auzit pana la Ierusalim.

Dumnezeu a facut multe minuni prin intermediul prorocului Elisei: a despartit apele Iordanului precum odinioara Moise despartise apele Marii Rosii; a facut dulci apele amare de la Ierihon; a umplut cu apa transeele de aparare excavate in razboiul cu Moabitenii; a inmultit untdelemnul din vasele vaduvei cea saraca; l-a inviat pe fiul femeii sunamite; a hranit o suta de oameni cu douazeci de paini mici, l-a vindecat pe Neeman, capetenia de osti de boala leprei; a lovit cu lepra pe sluga lui Gehazi din pricina ca acesta s-a mandrit; a orbit toata ostirea siriana, iar alta ostire a pus-o pe fuga; a prorocit multe care aveau sa se intample. A murit in jurul anului 839 i.d.H. si a fost inmormantat in Samaria, la Sevastopoli.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:
– Sfantului Metodie, patriarhul Constantinopolului;
– Sfintei Cuvioase Iulita;
– Sfantului Cuvios Nifon;
– Sfantului Sfintitului Mucenic Chiril, episcopul Gortinei (Cipru).

Maine, facem pomenirea Sfantului Proroc Amos.

 

În intervalul 11-14 iunie, calendarul popular consemnează Sărbătoarea grâului. În aceste zile, în mediul rural, bobul de grâu începe să se coacă şi pentru a avea o recoltă bogată, ţăranii îi prăznuiesc pe sfinţii orânduiţi în aceste zile în calendarul religios .

Astfel că Sfântul Mucenic Timotei, Sfântul Apostol Bartolomeu, Preacuviosul Onufrie cel Mare şi Sfântul Prooroc Elisei, aceşti sfinţi „modeşti” în calendarul religios, se bucură de o mare popularitate în mediul rural.

De aceea, ţăranii îi sărbătoresc pe sfinţii protectori ai ogoarelor şi nu muncesc la câmp, invocând ajutorul acestora pentru a obţine o recoltă bogată.

În vremuri îndepărtate, Sărbătoarea grâului era orânduită în a doua parte a lunii iunie. Odată cu trecerea la calendarul gregorian (adică trecerea la stilul nou) Sărbătoarea grâului s-a devansat.

„Bartolomeul grâului” grăbeşte coacerea grâului

Sfântul Apostol Bartolomeu (Vartolomeu în limbaj popular), a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. El a vestit Evanghelia în Arabia, Persia, India şi în Armenia. Din porunca lui Astiagis, fratele împăratului armean, sfântul a fost decapitat. Creştinii acelor timpuri au luat trupul sfântului şi l-au îngropat cu cinste într-un sicriu de plumb.

Pentru că sfintele lui moaşte săvârşeau multe minuni, păgânii au luat sicriul şi l-au aruncat în mare. Ca prin minune, apa mării l-a purtat până în Insula Lipara, iar episcopul acelui ţinut, Agathon, căruia i s-a arătat în vis, a mers la malul mării, a luat sicriul şi l-a înmormântat în biserica unde slujea. După alte întâmplări, sfintele moaşte ale Sfântului au ajuns la Roma.

Ce minuni face Sfântul Bartolomeu

De secole, ţăranii cred că Sfântul Bartolomeu pune bob în spicul de grâu, îl pârguieşte şi îi grăbeşte coacerea. Tradiţia populară spune că „Vartolomeul Grâului” îi pedepseşte pe cei care nu-i sărbătoresc ziua (pe 11 iunie): bate piatra şi stârneşte furtunile, credinţă răspândită în Banat, Oltenia, Muntenia şi în sudul Transilvaniei.

Bunicii noştri nu munceau la câmp de teamă că grâul va da înapoi şi nu va mai creşte. În multe zone ale ţării tradiţia se respectă şi în zilele noastre, pentru ca recolta gospodarilor care-l cinstesc pe Sfântul Bartolomeu să nu fie compromisă.

De asemenea, nici femeile nu torceau, ca să evite venirea furtunii. În această zi, în mediul rural, ţăranii merg cu grâul la biserică, pentru ca preotul să-l binecuvânteze. Din acest grâu se face şi în zilele noastre o pâine cu care gospodarii hrănesc animalele şi păsările, pentru ca acestea să fie apărate de boli. Odinioară, doar sătenii cei mai săraci păstrau grâul pentru pâinea de sărbători.

Sătenii cred că în bobul de grâu se vede chipul lui Hristos

Şi în zilele noastre, mulţi săteni cred că pe bobul de grâu se vede chipul lui Hristos. De aceea, pâinea este considerată „faţa lui Hristos”, iar persoana care o călcă în picioare săvârşeşte un mare păcat.

Creştinii cred că pâinea se transformă în trupul lui Hristos

Creştinii cred cu tărie că din grâu se face pâinea , iar aceasta se transformă în trupul lui Hristos în timpul Liturghie.

Cuviosul Onufrie alungă rozătoarele

La sărbătoarea grâului, este cinstit şi Preacuviosul Onufrie. Ziua Sfântului Onufrie este numită în popor şi Ziua şoarecilor. În trecut, femeile nu făceau nici un fel de mâncare caldă, de teamă că se adună rozătoarele pe câmp. Sfântul Onufrie este sărbătorit pentru a alunga şoarecii şi pentru a ajuta lanurile să se pârguiască.

Eliseiul grâului

Ziua Sfântului Elisei este a doua sărbătoare dedicată grâului de către ţăranii români şi în limbaj popular se numeşte şi „Aliseiul Grâului”. Elisei a fost ucenicul Sfântului Ilie şi slujitorul lui Dumnezeu, fiind de meserie agricultor. El a fost binecuvântat de Dumnezeu cu harul minunilor pe care le săvârşea cu ajutorul cojocului primit de la Sfântul Ilie, iar vechiul Testament aminteşte faptul că Sfântul a înviat oameni.

În tradiţia populară românească, în ziua de 14 iunie, oamenii nu munceau, de teamă că Sfântul Elisei are să-i trăznească, are să stârnească vântul, chiar în ziua când grâul înfloreşte, scuturându- i floarea şi lăsându-l fără rod. De aceea, această zi era respectată ca o adevărată sărbătoare pentru protecţia grâului şi pentru rodul câmpului, împotriva grindinei, ciumei, bolilor, dăunitorilor (urşi şi lupi), contra muşcăturii de şarpe, a orbirii şi pentru ca vitele să nu nască viţeii cu picioarele strâmbe. 

În această zi se lucrează numai până la amiază. Potrivit legendelor vechi, un om a lucrat în această zi, iar a doua zi a căzut grindina numai pe grădina lui. 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești