CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sărbătoriţi sunt miercuri

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendar.

27 oct. 2015, 16:14
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sărbătoriţi sunt miercuri

Ortodoxe 
Sf. Ier. Iachint, mitropolitul Țării Românești; Sf. Mc. Terentie, soția sa Neonila, și cei 7 fii; Sf. Ier. Firmilian, episcopul Cezareei Capadociei

Greco-catolice 
Sf. m. Terențiu și Neonila; Cuv. Ștefan Savaitul

Romano-catolice 
SS. Simon și Iuda, ap.

Sfântul Ierarh Iachint de Vicina, mitropolitul Țării Românești, este prăznuit pe 28 octombrie. Canonizarea sa a avut loc în ședința Sfântului Sinod din 8 iulie 2008, iar proclamarea solemnă a sfințeniei sale a avut loc pe 26 octombrie 2008. Sfântul Iachint este trecut în calendar cu cruce neagră, ca sfânt cu polieleu.

Vicina a fost o cetate importantă în secolele XIII-XIV, așezată în regiunile de nord ale Dobrogei, cel mai probabil pe o insulă din fața așezării actuale Isaccea (odinioară orașul Noviodunum).

În acest centru dependent de Imperiul Bizantin a luat ființă, pe la începutul secolului al XIII-lea, o mitropolie. Scaunul de mitropolit al Vicinei a fost preluat de Iachint către mijlocul secolului al XVI-lea, după anul 1348. Era o vreme de mare criză politică și economică, iar cetatea Vicina, protejată până atunci de puterea Bizanțului, rămâne în urma cuceririlor turcești fără această protecție. Nu se poate stabili cu precizie câtă vreme a putut Iachint să activeze la Vicina, dar în 1359 era în Țara Românească la curtea voievodului Alexandru Nicolae Basarab, ca mitropolit al Ungrovlahiei.

Mitropolia nou înființată a contribuit la unificarea și centralizarea statului din punct de vedere bisericesc, dar și politic, întărind într-un mod definitiv ortodoxia pe acest teritoriu, în fața prozelitismului catolic.

Sfântul Ierarh Iachint a organizat viața bisericească din Țara Românească — a zidit biserici, a hirotonit preoți, l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana să organizeze viața din mănăstiri după modelul din Muntele Athos și a purtat de grijă și românilor transilvăneni, cărora le-a trimis misionari și persoane hirotonite.

Actul sinodal și scrisoarea patriarhului Calist către voievodul Alexandru îl numesc „Preasfințitul mitropolit a toata Ungrovlahia, preacinstit (hypertimos), frate iubit în Domnul și coliturghisitor al nostru”.

Sfântul Ierarh Iachint a murit la Argeș între octombrie 1370 și august 1372. Pentru credința sa ortodoxă, viața sfântă și dragostea față de Biserică și neam, Sfântul Iachint a fost canonizat.

Tot astăzi sunt pomeniți Sfinții Mucenici Terentie, soția sa Neonila, și cei șapte fii.

Aceștia au fost creștini și au trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305). Au fost denunțați că nu se supun poruncilor împărătești cu privire la jertfele păgâne, fiind cu toții prinși, în vremea în care cei doi soți împreună cu fiii lor, Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vil și Evnichi, se aflau la rugăciune în casă.

Aduși la judecată, au fost supuși la chinuri și, rămânând neclintiți în credință, atât părinții cât și copiii au fost decapitați.