CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim pe 20 octombrie

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. 

19 oct. 2015, 17:47
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim pe 20 octombrie

Sărbători religioase 20 octombrie

Ortodoxe 
Sf. Mare Mc. Artemie; Sf. Cuv. Matrona

Greco-catolice 
Sf. m. Artemie

Romano-catolice 
Ss. Cornel, centurion; Maria Bertilla, călug.

În 20 octombrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mare Mucenic Artemie, ce a suferit martiriu în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363).

Sfântul Mucenic a fost comandant în armata Sfântului împărat Constantin cel Mare (306-337) și martor la toate înfăptuirile acestuia. Sfântul Artemie a văzut pe cer semnul Crucii, a participat la lupta de la Podul Vulturului (312) împotriva lui Maxențiu și a însoțit-o pe Sfânta Elena în pelerinajul acesteia în Țara Sfântă, fiind de față la aflarea Lemnului Sfintei Cruci.

După moartea Sfântului Constantin (337), la porunca împăratului Constanțiu, în anul 356, Sfântul Artemie a aflat și a adus la Constantinopol moaștele Sfinților Apostoli Andrei, Luca și Timotei. A fost numit în 360 guvernator al Egiptului.

Când împăratul Iulian Apostatul a dezlănțuit prigonirea creștinilor din Antiohia, sfântul l-a mustrat pe acesta că s-a lepădat de Hristos. Drept urmare, a fost torturat pentru îndrăzneala sa. În cele din urmă, guvernatorul Artemie a primit moarte mucenicească prin tăierea capului, în anul 362.

Sfintele sale moaște au fost cinstite pentru darul minunat al tămăduirii bolilor. Astăzi, fragmente din moaștele sale se află la Mănăstirea Căldărușani.