CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendar.

11 dec. 2015, 05:04
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou

Greco-catolice 
Cuv. Daniel Stâlpnicul

Romano-catolice 
Sf. Damasus I, pp.

Sfinții Cuvioși Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 11 decembrie.

Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul s-a născut în satul Vitara, de lângă orașul Samosata, pe râul Eufrat (Mesopotamia), din părinți creștini: Ilie și Marta. La vârsta de 12 ani a părăsit în ascuns casa părintească și a intrat într-o mănăstire din apropierea satului natal. Sporind în nevoințe călugărești, Cuviosul Daniil a ajuns împreună cu starețul său Antohie la Sfântul Simeon Stâlpnicul. Acesta l-a chemat sus pe stâlp și l-a binecuvântat, prorocindu-i despre multele greutăți pe care avea să le îndure.

În urma unei descoperiri dumnezeiești, a venit în părțile Traciei. Aici s-a închis într-un templu idolesc și a îndurat multe ispite de la demoni. Apoi s-a suit pe stâlp și pe stâlp a arătat multă răbdare și mari nevoințe pustnicești. A îndurat arșița verii și gerul iernii și a înfruntat bătaia vânturilor. A săvârșit multe minuni, fiind vestit pentru acest lucru. S-a mutat la Domnul în preajma anului 490.

Sfântul Cuvios Luca cel Nou a trăit în timpul împăraților Romano I (919-944) și Constantin al VII-lea Porfirogenetul (912-959). Era originar din Anadol (Anatolia — Asia Mică). În timpul războiului cu bulgarii, Sfântul Luca a fost soldat de rând. A scăpat cu viață din acel război și s-a călugărit, sporind în viața duhovnicească. După ce a stat trei ani pe un stâlp, s-a dus în Olimp, apoi în Constantinopol și în Calcedon. Acolo a trăit încă 45 de ani, tot pe un stâlp, săvârșind multe minuni.

Șederea pe o coloană sau un stâlp este una dintre cele mai deosebite forme de viață ascetică singuratică, stâlpnicia fiind definită ca o formă de nebunie pentru Hristos.

În calendarul creștin ortodox sunt pomeniți mai mulți sfinți care au făcut această nevoință pentru Hristos. Doi dintre aceștia sunt pomeniți în această zi, Sfinții Cuvioși Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou, mai sunt și Sfântul Simeon Stâlpnicul, a cărui prăznuire se face la 1 septembrie, considerat inițiatorul stâlpniciei, Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat, a cărui prăznuire se face la 24 mai, Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, a cărui prăznuire se face la 26 noiembrie.