CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim duminică

RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din aclendarul BOR. Duminică este pomenită este pomenită Aducerea moaștelor Sfântului Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

01 aug. 2015, 13:39
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim duminică

Ortodoxe 
Aducerea moaștelor Sf. Întâi Mc. și Arhid. Ștefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul împărat Iustinian

Greco-catolice 
Aducerea moaștelor Sf. m. arhid. Ștefan la Ierusalim

Romano-catolice 
Ss. Eusebiu de Vercelli, ep.; 
Petru Iulian Eymard, pr.

La 2 august, în calendarul creștin ortodox este pomenită Aducerea moaștelor Sfântului Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Moaștele Sfântului Ștefan au fost descoperite în timpul Sfântului împărat Constantin cel Mare (337-377), la multă vreme după mucenicia îndurată pentru Hristos, când a fost ucis cu pietre de către iudei în primii ani ai Bisericii creștine. Un preot bătrân și cucernic, pe nume Luchian, din satul unde erau ascunse în pământ moaștele întâiului mucenic, a văzut vedenie și încredințat fiind a căutat ajutoare și au săpat, aflând racla în care erau sfintele moaște. Îndată, patriarhul Ierusalimului împreună cu doi episcopi, cu clerul și cu tot poporul, închinându-se sfintelor moaște, le-au adus la Ierusalim și le-au așezat într-o biserică. După o vreme racla cu moaștele Sfântului Ștefan a ajuns la Constantinopol.