CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim pe 5 septembrie

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendar. 

04 sept. 2015, 19:38
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim pe 5 septembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE 5 SEPTEMBRIE

Ortodoxe 
Sf. Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, Părinții Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Mc. Urban

Greco-catolice 
Pf. Zaharia, tatăl Înaintemergătorului

Romano-catolice 
Fer. Tereza de Calcutta, călug.

Sfântul Prooroc Zaharia, tatăl Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, și Dreapta Elisabeta, mama Sfântului Proroc Ioan, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 5 septembrie.

Sfântul Prooroc Zaharia era din Ierusalim, fiu al lui Iuda preotul, numit și Varahia. A propovăduit cu îndrăzneală și fără de sfială pe cea de Dumnezeu Născătoare Maică și Fecioară, poruncindu-i să nu iasă din ceata cea orânduită a fecioarelor.

Când s-a născut Domnul Iisus Hristos în Betleem, venind magii de la răsărit au spus lui Irod de Împăratul cel de curând născut. Atunci Irod, trimițând ostași în Betleem, ca să ucidă acolo pe toți pruncii, și-a adus aminte și de Ioan, fiul lui Zaharia, de care știa bine, căci auzise de toate cele întâmplate în vremea nașterii acestuia.

Sfântul Zaharia era atunci în Ierusalim, slujind după obicei în biserică, în rândul săptămânii sale. Aici au venit soldații pentru a-i lua pruncul și a-l ucide, dar negăsind copilul, l-au ucis pe proroc. Junghiindu-l între templu și altar, sângele său s-a făcut ca piatra spre osândirea ucigașilor. Iar Elisabeta, mama Sfântului Ioan, acoperindu-se de Dumnezeu, petrecea în muntele cel ce se desfăcuse după dumnezeiasca poruncă, li se făcuse peșteră și curgea izvor de apă. Și a crescut un finic (curmal) deasupra peșterii, plin de roade.

Când era vreme de mâncare, se pleca pomul acela jos, dându-și spre mâncare rodul său, apoi iar se ridica în sus.

După patruzeci de zile de la uciderea lui Zaharia, Sfânta Elisabeta, mama Înaintemergătorului Domnului, și-a dat sfârșitul în această peșteră. Iar Sfântul Ioan a fost hrănit de un înger până la creșterea lui, și l-a păzit în pustie, până la ziua arătării sale către Israel.