CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sunt sărbătoriţi vineri

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. 

29 oct. 2015, 18:50
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sunt sărbătoriţi vineri

Sărbători religioase 30 octombrie

Ortodoxe
Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiepiscopul Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia și Gaiani

Greco-catolice
Sf. ep. m. Grigore luminătorul, apostolul armenilor

Romano-catolice
Ss. Ieronim, pr. înv.; Grigore Luminătorul, ep.

Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, arhiepiscopul Armeniei, pomenit în calendarul creștin ortodox la 30 septembrie, s-a născut în Armenia, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie regală.

Refugiat în Cezareea Capadociei, Sfântul Grigorie s-a convertit la creștinism și, dorind să propovăduiască Evanghelia și în țara sa, s-a hotărât să se întoarcă în Armenia, unde inițial a fost întâmpinat cu ostilitate de regele Tiridate II (261-317), un înfocat adept al religiei păgâne.

A fost persecutat și aruncat în închisoare pentru mai multă vreme, dar în urma unor vindecări miraculoase, Sfântul Grigorie a reușit să-l convingă pe rege de adevărul propovăduirii sale. Astfel că Tridiate a primit botezul creștin odată cu toată curtea sa (anii 280-301).

Sfântul Grigorie a fost trimis la Cezareea, unde a fost hirotonit episcop al Armeniei — cel dintâi — de către episcopul local, Leontie. Armenia a devenit astfel primul stat creștin din istorie, mai înainte ca în Imperiul Roman creștinismul să devină religie de stat.

A păstorit biserica vreme de 31 de ani, sfârșindu-și viața în pace, în anul 332.