CALENDAR ORTODOX 2015: De ce este astăzi dezlegare la ouă, lapte şi brânză

CALENDAR ORTODOX 2015: Astăzi îl sărbătorim pe Sfantul Leon, Papa al Romei. 

RomaniaTV.net
17 feb. 2015, 15:29
CALENDAR ORTODOX 2015: De ce este astăzi dezlegare la ouă, lapte şi brânză

CALENDAR ORTODOX 2015: Sfântul Leon cel Mare a fost succesorul episcopului Sixt al III-lea (432-440). În vremea respectivă, hunii stăpâneau nordul Italiei. Însă Sfântul Leon a reuşit să salveze Roma de invazia hunilor, deoarece îmbrăcându-se în veşmintele sale arhiereşti şi însoţit de consulul Avienus şi de Trigeţiu, fostul prefect al Romei, s-au întâlnit cu Atila, conducătorul hunilor. Sfântul Leon l-a convins să se retragă cu toată armata sa. Acelaşi lucru l-a făcut şi la 15 iunie 455, când a ieşit întru întâmpinarea lui Genseric, regele vandalilor, rugându-l să poruncească ostaşilor să nu dea foc Romei.

Bătrâneţea l-a împiedicat pe Sfântul Leon să ia parte la Sinodul al IV-lea Ecumenic din Calcedon (451), dar scrisoarea lui dogmatică din 13 iunie 449 către patriarhul Flavian al Constantinopolului, citită în plin sinod de trimişii săi, Paschasius, episcop din Lilibe, Lucenţiu, episcop dâAscoli, şi Bonifaciu, preot din Roma, a fost folosită de părinţii sinodali pentru a combate învăţătura ereticilor vremii respective. Marele păstor a trecut la Domnul la 10 noiembrie 461 şi a fost înmormântat în Biserica „Sfântul Petru” din Roma. De la el ne-au rămas peste 100 de cuvântări la sărbătorile mai importante, precum şi 141 de epistole privitoare la credinţă şi disciplină.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfinţilor Mucenici Leon şi Parigoriu; a Sfântului Cuvios Agapit, episcopul cetăţii Sinadelor, făcătorul de minuni, şi a Sfântului Mucenic Piuliu.