CALENDAR ORTODOX 2015: Sărbătoare mare pentru creştini. Ce trebuie să facă duminică toţi credincioşii

CALENDAR ORTODOX 2015: Duminică, prăznuim aflarea moastelor sfintilor mucenici din Evghenia , dar şi Lasatul secului pentru Postul Sfintelor Pasti.
Romania TV
21 feb. 2015, 15:18
CALENDAR ORTODOX 2015: Sărbătoare mare pentru creştini. Ce trebuie să facă duminică toţi credincioşii

CALENDAR ORTODOX 2015: Moaştele sfinţilor pătimitori din vremea prigoanelor au fost descoperite într-un loc din marginea de răsărit a oraşului Constantinopol, aproape de turnul şi porţile ce se numesc ale lui Evghenie. Oamenii uitaseră de locul unde fuseseră îngropaţi, deoarece martirii erau îngropaţi de obicei noaptea, de frica păgânilor. Deoarece în locul acela au început să se tămăduiască bolnavii, Arhiepiscopul Toma al Constantinopolului (sec. al V-lea) s-a dus acolo împreună cu un sobor de preoţi şi s-au rugat. După ce au săpat, au aflat moaştele multor sfinţi mucenici, printre care şi ale Sfinţilor Andronic şi Iuniei, prietenii Sfântului Apostol Pavel, pomeniţi de Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani. Andronic a fost unul dintre cei 70 de apostoli. Moaştele sfinţilor mucenici au fost îngropate din nou cu toată cuviinţa. Împăratul Andronic Comnenul (1182-1185) a zidit deasupra lor o biserică frumoasă, îndemnat fiind şi de dragostea către Sfântul Apostol Andronic, al cărui nume îl purta. Astăzi mai pomenim pe Sfinţii Cuvioşi Atanasie, Talasie şi Limneu. 

CALENDAR ORTODOX 2015: Duminică seara se încheie „Săptămâna albă”, denumită în tradiţia populară şi „Săptămâna brânzei”. După ospeţele şi petrecerile la nunţi, la care credincioşii au participat în timpul Câşlegilor de iarnă (perioada dintre Crăciun şi Lăsatul Secului), Săptămâna Albă a făcut trecerea spre Postul Mare şi i-a pregătit sufleteşte şi trupeşte pe credincioşi pentru intarea lor în Postul Paştelui.

În ultima zi din Săptămâna Albă, în duminica Izgonirii lui Adam din Rai (aşa cum se menţionează în Calendarul ortodox), creştinii ortodocşi sărbătoresc Lăsatul secului de brânză, praznic ce anunţă   începutul Postului Mare sau al Patruzecimii, cel mai însemnat în religia ortodoxă.

La sărbătoarea Lăsatul de sec de brânză, creştinii se veselesc în familie şi în comunitatea în care trăiesc, consumând alimente admise, bucate de culoare albă, pentru că Biserica a rânduit dezlegare la produsele lactate şi la ouă, eliminând din alimentaţie carnea şi clisa (slănina).

La sărbătoarea Lăsatul Secului de brânză, credincioşii se roagă pentru iertarea păcatelor, amintindu-şi că fiecare va fi chemat de  Dumnezeu la Înfricoşătoarea  judecată. Sărbătoarea Lăsatului sec de brânză este destinată şi momentelor de meditaţie, iar credincioşii se gândesc la faptul că, datorită păcatului strămoşesc, de a mânca din fructul oprit, Adam a fost izgonit din Rai. Fiecare credincios are şansa să revină în Rai, prin post, prin rugăciune şi smerenie.  

Postul Paştelui 2015: Tradiţii pentru spor şi sănătate

Lăsatul sec de brânză este Duminica iertării şi împăcării

Duminica Lăsatului Sec de brânză se numeşte Duminica iertării şi împăcării. Rudele, prietenii şi vecinii se vizitează şi îşi cer iertare unii la alţii pentru eventualele greşeli, pentru a intra cu sufletul curat în post. La acest praznic de familie, prin tradiţie, în semn de iertare, cei care se consideră vinovaţi aduc persoanei la care-şi cer iertare dulciuri: prăjituri, cozonaci, nuci şi fructe. Prin tradiţie, în acestă zi, cei căsătoriţi îi vizitează pe naşii de cununie şi le urează sănătate şi post uşor. 

Petrecerea începe cu un ou fiert
Petrecerea de Lăsatul sec de brânză începe cu un ou şi cu o urare ritual, transmisă urmaşilor din moşi- strămoşi: Cu un ou se astupă şi tot cu un ou se destupă gura la Paşte.
O farfurie cu ofrande
 În seara sărbătorii, gazda pregăteşte pentru morţii din familie ofrande : pe o farfurie pune câte o bucată din preparatele care vor fi servite la masa sărbătorească, o felie de pâine, solniţa şi un pahar cu vin. Aceste ofrande se aşează la fereastra camerei unde are loc petrecerea.     
Ultimele preparate „de dulce”

În această duminică se consumă, ultimele bucate „de dulce”- lactate şi ouă. De luni, când începe Postul Mare,  credincioşii ortodocşi intră într-o perioadă mai lungă de cumpătare şi de restricţii, care  „Potoleşte trupul, înfrânează poftele cele nesăturate, curăţeşte şi înaripează sufletul şi îl înalţă”, aşa cum spunea Ioan Gură de Aur.

Un chef… ritual

În această zi, mulţi vor face un mic chef… ritual, gândindu-se că până la Paşte vor fi mai multe săptămâni de cumpătare alimentară, dar şi de evlavie, de reţinere de la îngurgitarea anumitor produse alimentare şi de la alcool,  fiind o etapă de abstinenţă binevenită din mai multe puncte de vedere.

Ritualul halviţei

În ziua sărbătorii, mai ales în sudul ţării, se practică un ritual îndrăgit de copii şi de adolescenţi: se bate halviţa. La această ceremonie veselă, gazda leagă cu o sfoară  o bucată de halviţă şi o  plimbă prin faţa tinerilor, organizaţi pe echipe de câte doi, având mâinile legate la spate.

Fiecare participant la această întrecere se străduieşte să prinda bucata de halviţă cu gura, un lucru foarte dificil. De cele mai multe ori, concurenţii reuşesc să se murdărească pe faţă şi chiar pe haine. Cel care prinde halviţa primeşte acea bucată, ca recompensă.

Vergelul, o petrecere cu strigături satirice

La sate, în această zi, se desfăşoară vergelul sau refenelele,  un ceremonial al Mascaţilor, care are loc la asfinţitul soarelui şi se referă şi se referă la un schimb de replici şi de strigături satirice  (refenele) între fetele bătrâne şi feciorii „tomnatici” care au rămas necăsătoriţi.
Plăcinte pentru soacre

În Muntenia, nurorile prepară plăcinte cu brânză dulce şi cu stafide pe care le dăruiesc soacrelor, pentru ca relaţiilor lor să rămână „dulci” în timpul postului.   

Şapte sticle cu lapte pentru copiii săraci

În multe zone din ţară, în familiile sărace, cu mulţi copii, credincioşii oferă şapte sticle cu lapte. Aceste daruri simbolizează cele şapte săptămâni de post, pentru ca acei copii să aibă hrana mai bună în timpul Postului Mare.

O veche datină – focurile purificatoare

În anumite sate din judeţul Covasna, s-a mai păstrat o veche datină  a focurilor purificatoare: pe înserat, se aprind focuri pe dealuri. Această tradiţie semnifică purificarea atmosferei în comunitatea respectivă. Prin acest ritual sunt alungate forţele răului şi se perpetuează renaşterea la viaţă.

Flăcăii adună lemne uscate şi pregătesc un rug mare,  dansează şi chiuie în jurul lui. Totodată, există obiceiul să se dea foc şi unei roţi de căruţă sau a unei roţi făcută din nuiele; de fiecare roată se leagă paie, cărora li se dă foc, apoi roata este împinsă la vale. Prin rostogolirea roţii, spune tradiţia, duhurile rele sunt alungate de puterea purificatoare a focului  care arde în acea comunitate.

Ritualul de „Legare a grânelor”

În numeroase zone din ţară, Legarea grânelor este o datină practicată şi astăzi în ziua Lăsatului Sec, pentru ca păsările şi alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor. De asemenea, tradiţia trebuie urmată întocmai, aşa cum a fost lăsată din moşi-strămoşi: în acea zi, când se practică acest ritual, nimeni din gospodăria respectivă nu trebuie să pună mâna pe cereale şi nici să le dea păsărilor şi animalelor să mănânce.

Se spune că, dacă se încalcă tradiţia, recolta va fi distrusă pe câmp de păsări şi de dăunători. Ritualul se încheie abia seara, când gospodina iese în curte ţinând în mână mai multe feluri de grăunţe. Cu ochii închişi, aceasta aruncă acele grăunţe păsărilor din ogradă şi spune: ”Cum eu nu văd acuma nimic, aşa să nu vadă nici păsările holda mea”.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Cum sunt oamenii născuți în Iulie. Ce calități și defecte au
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin