CALENDAR ORTODOX 2015: Toţi creştinii trebuie să-şi pomenească sâmbătă morţii

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă viaţa Sfinților Mucenici Episcopi din Cherson: Vasile, Efrem, Evghenie, Capiton, Agatodor, Elpidie și Eterie

RomaniaTV.net
05 mart. 2015, 11:23

CALENDAR ORTODOX 2015: Episcopii Efrem şi Vasilevs propovăduiau Evanghelia în anul 300 în oraşul Cherson din Taurosciţia (Crimeea). Sfântul Efrem a plecat apoi să propovăduiască în Sciţia, unde a suferit moarte martirică, iar Vasilevs s-a retras într-o peşteră din Muntele Parthenon. După ce a înviat pe fiul dregătorului oraşului Cherson, familia dregătorului şi mulţi oameni s-au botezat. Însă păgânii, din mânie, l-au omorât cu pietre. Atunci, episcopii Evghenie, Elpidie şi Agatodor din Helespont au venit în Cherson pentru a continua propovăduirea, dar păgânii i-au omorât şi pe ei.

Următorul episcop, Eterie, după ce a istorisit acestea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, împăratul a luat toate măsurile pentru apărarea creştinilor de aici care şi-au zidit o biserică. Episcopul Eterie a trecut la cele veşnice pe drumul de întoarcere de la Constantinopol. Cetatea Cherson a fost creştinată de episcopul Capiton, care a ieşit nevătămat dintr-un cuptor încins. A fost înecat în Marea Neagră de locuitorii de pe ţărmul gurii Niprului, după ce corabia sa a naufragiat când se întorcea de la Constantinopol.