CALENDAR ORTODOX 2015: Un mare sfânt este sărbătorit luni. Mulţi români îi poartă numele

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase din calendar.

15 nov. 2015, 18:30
CALENDAR ORTODOX 2015: Un mare sfânt este sărbătorit luni. Mulţi români îi poartă numele

Ortodoxe 
Sf. Ap. și Evanghelist Matei 

Greco-catolice 
Sf. ap. și ev. Matei

Romano-catolice 

Ss. Margareta a Scoției, regină; Gertruda, fc.

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este pomenit în calendarul creștin ortodox la 16 noiembrie. 
Este unul dintre cei doisprezece apostoli, numit de către ceilalți evangheliști Levi al lui Alfeu, pentru a-i acoperi viața de vameș, așa cum era cunoscut, pentru cinstea apostoliei în care a ajuns mai târziu.

Dar Sfântul Apostol Matei, din multă smerenie, scrie singur despre sine în Evanghelia sa și arată pe față numele său, povestind înaintea tuturor viața pe care a avut-o mai înainte, nerușinându-se a-și mărturisi păcatele. Ocupația de vameș era disprețuită de evrei, căci vameșii strângeau dările ce se cuveneau stăpânirii romane săvârșind adeseori abuzuri „Și plecând Iisus de acolo, a văzut un om care ședea la vamă, cu numele Matei, și i-a zis acestuia: Vino după Mine. Și sculându-se, a mers după El” (Matei cap. 9,9).

Sfântul Apostol Matei locuia în Capernaum pe vremea când Iisus Hristos propovăduia în ținutul Galileii. Martor al minunilor săvârșite de Iisus, a urmat chemării: „Vino după mine” pe care i-o adresează Mântuitorul.

Fiind învățat, a scris el însuși o relatare a faptelor și învățăturilor lui Iisus, în limba aramaică, aceasta fiind una dintre cele patru Evanghelii ce alcătuiesc Noul Testament, aceasta fiind cea dintâi în ordine cronologică (anii 43-44).

A propovăduit Evanghelia în țara sa, apoi în Parția, Midia, Etiopia, vestind tuturor mântuirea prin Iisus Hristos. A suferit moarte martirică în Etiopia, fiind ars pe rug.