CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendar.

RomaniaTV.net
29 mart. 2016, 03:16
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona și Varahisie

Greco-catolice 
Sf. ep. Marcu al Aretusei, diac. Chiril și cei împreună cu ei

Romano-catolice 
Sf. Eustasie, ep.

Sfântul Mucenic Marcu, episcop al Aretuselor, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 29 martie. 
Sfântul Marcu, născut în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare (306-337), era episcop al cetății Aretusa, în Sicilia, aproape de Siracuza. În acel timp, prin Edictul de la Milan din 313, se acordase totală libertate de credință creștinilor. În timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363), s-a încercat revenirea la politeism, prin interzicerea creștinismului.

A urmat o altă perioadă de persecuții împotriva creștinilor. Între cei care au suferit atunci a fost și Sfântul Marcu, care a fost torturat cu cruzime pentru faptul că nu a renunțat la creștinism. Mai mult, răbdare și blândețe sa i-a înduplecat pe unii dintre călăii săi să creadă în Hristos. După moartea împăratului apostat, Sfântul Marcu a revenit în scaun episcopal dar, la scurta vreme a trecut la cele veșnice. 
Astăzi este pomenit și Sfântul Chiril diaconul, care a fost, de asemenea, torturat în vremea lui Iulian Apostatul, fiind învinuit ca în timpul împăratului Constantin cel Mare a distrus statuile idolilor din cetatea Iliopolis.

A fost, în cele din urma, ucis pentru a se oferi un exemplu pentru alți creștini care se împotriveau ordinelor imperiale. În aceeași perioadă, în actuala Fâșie Gaza din Palestina au fost uciși mulți creștini, mai întâi preoții, apoi femeile și fecioarele care ajutau în cadrul comunităților creștine iar apoi alți mărturisitori ai lui Hristos.