CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim marţi

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

21 iun. 2016, 03:19
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim marţi

Ortodoxe 
Sf. Mc. Iulian din Tars și Afrodisie

Greco-catolice 
Sf. m. Iulian din Tars

Romano-catolice 
Sf. Alois de Gonzaga, călug.

Sfântul Mucenic Iulian, pomenit în calendarul creștin ortodox la 21 iunie, era locuitor al cetății Tars din Cilicia, de credință creștină, născut în cetatea Anazarb din aceeași provincie.

Tatăl Sfântului Iulian era senatorul cetății, elin de neam și închinător la zei. Mama sa era creștină și se numea Vasilisa.

În timpul prigoanei împotriva creștinilor a împăratului Dioclețian (284-305), Sfântul Mucenic Iulian a fost denunțat ca fiind creștin și a fost chemat la guvernatorul Marcian care a încercat să-l determine să renunțe la credința în Hristos.

Un an întreg a fost mutat tânărul Iulian prin temnițele cetăților Ciliciei, timp în care era torturat. Guvernatorul Marcian considera că prin aceste chinuri îi va îngrozi pe ceilalți creștini. În cele din urmă, Sfântul Mucenic Iulian a fost cusut într-un sac cu scorpioni și aruncat în mare.

Trupul său a fost adus de valuri pe uscat și a fost luat de credincioși care l-au dus mai întâi în Alexandria (Egipt) și apoi în Antiohia.

Sfântul Mucenic Iulian a fost pomenit cu multe cuvinte de laudă de către Sfântul Ioan Gură de Aur, în vremea în care acesta trăia în Antiohia.


loading...