CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim sâmbătă! Mulţi români şi românce le poartă numele

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. 

18 mart. 2016, 18:35
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim sâmbătă! Mulţi români şi românce le poartă numele

Ortodoxe 
Sf. Mc. Hrisant și Daria, Claudiu și Ilaria; Sf. Mc. Marian Diaconul

Greco-catolice 
Sf. m. Hrisant și Daria; Sf. Iosif, patronul Bisericii Universale

Romano-catolice 
Sf. Iosif, soțul Sf. Fc. Maria; Fer. Marcel Callo, m.

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria, martiri creștini din secolul al III-lea, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 19 martie.

Sfântul Mucenic Hrisant era fiul unui nobil, care a fost ales senator la Roma, în vremea împăratului Numerian (283-284). Sfântul Hrisant a ajuns astfel din Egipt în capitala imperiului.

După ce a studiat la școli din Egipt și Roma, Hrisant a dorit să cunoască și câte ceva despre Sfânta Scriptura. Luând legătura cu un preot creștin sihastru, pe nume Carpofor, a cerut să fie botezat, iar la scurt timp a ajuns să predice Sfânta Evanghelie la Roma.

Pentru că nu a fost cu putință ca Sfântul Hrisant să fie înduplecat să părăsească credința creștină, tatăl său a hotărât să-l căsătorească cu o tânără păgână, în nădejdea că aceasta îl va convinge să redevină păgân.

Tânăra Daria, preoteasă a zeiței Atena, a devenit însă și ea creștină, după căsătoria cu Hrisant, hotărând amândoi să trăiască în castitate.

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria au ajuns în cel din urmă în fața autorităților, care i-au dat pe mâna unui aspru persecutor, numit Claudiu. Văzând răbdarea la chinuri, dar și auzind răspunsurile date anchetatorilor, Claudiu s-a botezat și el, împreună cu ostașii săi.

Din ordinul împăratului, Claudiu și ostașii au fost uciși, iar Hrisant și Daria au fost îngropați de vii.