CALENDAR ORTODOX 2016: Sărbătoare mare pentru creştini

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net prezintă cele mai importante sărbători religioase.

RomaniaTV.net
24 iun. 2016, 03:24
CALENDAR ORTODOX 2016: Sărbătoare mare pentru creştini

Ortodoxe 
Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica); Aducerea moaștelor Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Ier. Niceta de Remesiana

Greco-catolice 
Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (Sânzienele)

Romano-catolice 
Nașterea Sf. Ioan Botezătorul

Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită în calendarul creștin ortodox la 24 iunie.

Biserica Ortodoxă are șase zile de prăznuire pentru Sfântul Ioan Botezătorul. În ordine calendaristică, de la începutul anului bisericesc (1 septembrie), datele pentru pomenirea și sărbătorirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul sunt: 23 septembrie — Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul; 7 ianuarie — Soborul Sfântului Prooroc, Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan (a doua zi după Teofanie — Bobotează—, 6 ianuarie); 24 februarie — Întâia și a doua aflare a Capului Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan; 25 mai — A treia aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul; 24 iunie — Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care în popor poartă numele de Sânziene sau Drăgaică; 29 august — Tăierea capului Înaintemergătorului (pe care Biserica a rânduit-o ca zi de post negru).

Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul dintre prorocii Legii Vechi, acela care a unit Vechiul Testament cu Noul Testament, învrednicindu-se să boteze cu apă pe Iisus, Mesia cel așteptat.

Însuși Mântuitorul Hristos a spus despre Ioan: „Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul” (Matei 11;11). Pentru că între sfinții și cei aleși ai lui Dumnezeu, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul se deosebește în sfințenie și cinste. 
Așa cum este arătat în Sfânta Scriptură, nașterea sa a stat sub semnul unei minuni, căci a venit pe lume din părinți mai înainte neroditori, preotul Zaharia și Elisabeta. După rugăciuni stăruitoare înălțate la Dumnezeu pentru a putea avea un fiu, dorința le-a fost îndeplinită într-un mod deosebit.

Vestea nașterii Sfântul Proroc și Botezător Ioan s-a făcut prin mijlocirea Arhanghelului Gavriil, care s-a arătat preotului Zaharia pe când acesta slujea la Templu. Pentru că nu a crezut cuvintele celui trimis de Dumnezeu, preotul Zaharia a fost pedepsit prin neputința de a vorbi până la nașterea pruncului când, revenindu-i glasul, a rostit și numele celui nou-născut. 
Sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a fost atestată încă din secolele IV-V, luând locul vechilor sărbători păgâne cu caracter agricol sau naturist din perioada solstițiului de vară.