CALENDAR ORTODOX 2016: Sfântul Ioan Gura de Aur, luptătorul împotriva corupţiei. Ce NU E BINE să faci duminică

Pe 13 noiembrie, crestin-ortodocsii il cinstesc pe Sfantul Ioan Gura de Aur, teolog, predicator si arhiepiscop in secolele IV-V, in Siria si Constantinopol.

12 nov. 2016, 14:08
CALENDAR ORTODOX 2016: Sfântul Ioan Gura de Aur, luptătorul împotriva corupţiei. Ce NU E BINE să faci duminică

Sfantul Ioan Gura de Aur s-a remarcat prin lupta impotriva urii fata de evrei si a abuzurilor de autoritate facute de Biserica precum si impotriva coruptiei care dainuia in acele timpuri in Imperiul Roman.

Ioan Gura de Aur a fost crescut de mama sa, Antuza, dupa ce tatal sau, membru al armatei imperiale, a murit la scurt dupa dupa nasterea sa. S-a nascut in Antiohia, acolo unde a studiat la scoala lui Diodor din Tars.

Nemultumit de felul in care se preda teologia la Scoala din Antiohia, Ioan Gura de Aur se face pustnic. Din cauza sanatatii sale precare, ascetul este nevoit sa se intoarca in Antiohia.

Este hirotonit diacon in 381 de catre Sfantul Meletie al Antiohiei si devine preot in anul 386. Ioan Gura de Aur a fost apreciat datorita elocventei cu care se adresa maselor, propovaduind intr-un mod ‘original’ cuvantul lui Dumnezeu.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI

Ce E BINE să faci:

1. In aceasta zi, crestinii merg la biserica pentru a cere iertarea pacatelor. E bine sa duca niste merinde cu ei pentru a fi sfintite, mai ales ca se apropie Lasata Secului, iar din 15 noiembrie incepe Postul Craciunului. 

2. Nu e bine ca in aceasta zi oamenii sa se sfadeasca. Cei care se cearta pe 13 noiembrie vor avea 13 zile cu mare ghinion pana la finalul anului.  

3. Se da pomana celor nevoiasi. E bine ca dupa ce crestinii participa la slujba dedicata Sfantului Ioan Gura de Aur sa ofere cateva lucruri celor nevoiasi: haine pe care nu le mai folosesc, mancare, carti de rugaciuni, iar copiilor fructe si dulciuri.

Ce sa nu faci de Sfantul Ioan Gura de Aur 

1. Nu de indestula. Ai grija la mesele copioase. Acest sfant trebuie cinstit prin umilinta si renuntarea la pacatul mancarii. E bine sa eviti produsele animale astazi si sa nu te saturi.  

2. Nu spala haine. Este zi de duminica, iar duminica este sfanta. Daca nu vrei sa il superi pe Dumnezeu, spala hainele intr-o alta zi. Daca anumite rufe trebuie spalate urgent, poti face asta seara, nu in timpul slujbei, insa e bine sa spui o rugaciune pentru ca Dumnezeu sa iti inteleaga si sa iti ierte pacatul.  

3. Nu refuza iconitele si cartile pe care ti le pot oferi cersetorii, oamenii foarte sarmani. De asemenea, e bine sa cumperi o carte de rugaciune in aceasta zi. Se spune ca acea carte iti va lumina mintea tot anul.