CALENDAR ORTODOX 2016: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, dezlegare la peşte

Publicat: Miercuri, 29 Iunie 2016 06:10 // Actualizat: Miercuri, 29 Iunie 2016 06:10 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. 

Ortodoxe 
Sf. Ap. Petru și Pavel (Dezlegare la pește)

Greco-catolice 
Sf. Apostoli Petru și Pavel

Romano-catolice 
SS. Petru și Paul, ap.; Emma

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună în calendarul creștin ortodox la 29 iunie.

Sfântul Apostol Petru, iudeu de neam, avea numele de Simon pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a schimbat cu numele de "Chifa", care înseamnă piatră și pe a cărui mărturisire adevărată a fost zidită Biserica lui Hristos (cephas în aramaică — piatră sau rocă).

Sfântul Petru locuia în Capernaum și era de meserie pescar, fiu al pescarului Iona și frate al Sfântului Apostol Andrei.

L-a cunoscut pe Iisus prin fratele său Andrei, cel dintâi chemat la apostolat. Petru a mărturisit public, în Cezareea Philippi, că Iisus este Mesia (Matei 16, 16-17).

Sfântul Apostol Petru, cu voia lui Dumnezeu, a fost lăsat să se lepede de trei ori de Hristos, în vremea Sfintelor Sale Patimi. Trei sunt motivele pe care părintele Ilie Cleopa le arată ca fiind întemeiate pentru această cădere a Sfântului Petru: pentru a se smeri mai mult, pentru a plânge mai cu amar în toată viața sa, așa cum arată Sfântul Evanghelist Matei: "Și Petru și-a adus aminte de cuvântul lui Iisus, care zisese: Mai înainte de a cânta cocoșul, de trei ori te vei lepăda de Mine. Și ieșind afară, a plâns cu amar" (Matei, 26, 75). Cea de-a treia pricină este că durerea și dragostea pentru Hristos au mărit mila Sfântului Petru pentru cei păcătoși.

După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Petru, cu nespusă râvnă și cu putere de sus, lepădând frica și aruncând vălul îndoielii, a fost cel dintâi care a vestit poporului evreu pe Iisus Hristos, Cel răstignit și Înviat (Faptele Sfinților Apostolilor, cap. 2). Sfântul Petru a suferit moartea martirică la Roma.

Sfântul Apostol Pavel se numea înainte Saul, fiind evreu din seminția lui Veniamin, zelos apărător al Legii Vechi și aprig prigonitor al Bisericii lui Hristos. După convertirea de pe drumul Damascului, Sfântul Apostol Pavel a propovăduit cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos în timpul celor trei călătorii misionare ale sale atât printre cei de un neam cu el, dar mai ales printre cei de alt neam: în Grecia, Atena, Corint, Asia, Macedonia până la Roma.

De aceea, Sfântul Pavel a fost numit "Apostol al Neamurilor". A fost martirizat la Roma prin decapitare, în aceiași zi cu Sfântul Apostol Petru, în 29 iunie 67.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
29 iun 06:25
... CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante...
29 iun 06:16
...
CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.  Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8641
RON
24 Sep
noapte 15 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H