CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători din calendar.

19 sept. 2017, 15:33
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Mare Mc. Eustatie și soția sa, Teopisti, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist

Greco-catolice 
Sf. m. Eustațiu și Teopista cu fiii lor Agapiu și Teopist

Romano-catolice 
Ss. Martiri din Coreea

Sfântul Mare Mucenic Eustatie și soția sa, Teopista, împreună cu cei doi fii, Agapie și Teopist, sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă la 20 septembrie

Sfântul Mare Mucenic Eustatie (Plachida — numele dinaintea botezului) a fost general în timpul împăratului Traian (98-117), virtuos și milostiv cu cei săraci.

După ce s-a botezat împreună cu toată familia, soția și cei doi copii, a suferit multe greutăți din această pricină. Și-a pierdut averile, soția sa a fost luată în robie iar copiii săi s-au pierdut prin locuri sălbatice și pustii. Eustatie a trăit cincisprezece ani, în umilință, ca paznic la țarinile oamenilor, într-un sat din Egipt.

Recunoscut sub această înfățișare de câțiva soldați romani aflați în trecere prin acel sat, a fost adus la Roma și ridicat în demnitatea de mai înainte. Și-a întâlnit soția și copiii pe drumul spre cetatea imperială.

După moartea lui Traian, în timpul împăratului Hadrian (117-138), Sfântul Mucenic Eustatie și familia au fost siliți să aducă jertfe zeilor, în cadrul persecuțiilor anticreștine. Nesupunându-se poruncilor, au fost împreună arși de vii într-un idol de aramă încins în foc.